Pulpety z kapustą w sosie

Ocena:

4.46 (204)

  • 40 min.
  • dla 3 osób
Pulpety z dodatkiem kapusty pekińskiej.

Składniki:

  • mięso mielone 50 dag
  • kapusta pekińska 1/2 szt
  • kasza manna 2-3 łyżki
  • bułka tarta 2-3 łyżki
  • woda ok 1/2 szkl
  • jajko 1 szt
  • cebula ok 1 szt
  • koncentrat pomidorowy
  • śmietana 2-3 łyżki
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • olej

Pulpety z kapustą w sosie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kapustę drobno poszatkować i posolić. Do mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę, kaszę mannę, tartą bułkę, wodę i wbić jajko. Dodać też rozmiękniętą kapustę. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku.
  • Z masy formować pulpety, obtaczać w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Układać w rondlu i zalać wodą. Można dodać kostkę mięsną.
  • Dusić ok 30 min. Wyjąć pulpety, dodać koncentrat pomidorowy, oregano i zagotować, na koniec dodać śmietanę i doprawić do smaku. Pulpety polać sosem, albo włożyć do sosu i chwilę razem dusić.

Porady

Wypróbuj też pulpety w sosie pomidorowym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne