Anna Galuhn

Pulpety w sosie grzybowym

Ocena:

4.46 (199)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pulpety w sosie grzybowym to pyszna jesienna potrawa. Doskonale smakuje na bazie świeżo zebranych borowików, podgrzybków lub koźlarzy. Z powodzeniem możemy przygotować równie smaczne danie na grzybach suszonych. W przepisie na pulpeciki w sosie z grzybów leśnych stawiamy na tradycyjną recepturę. To gwarancja dobrego smaku, która wynika z doświadczeń kulinarnych wielu pokoleń.

Składniki:

  • grzyby leśne  400 g

  • bułka  1 szt.

  • mleko  50 ml

  • cebula  2 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • olej  15 ml

  • bulion warzywny  1 l

  • mięso mielone wieprzowe  400 g

  • jajka  1 szt.

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • oregano  5 g

  • mąka  200 g

  • śmietana 30%  200 ml

Pulpety w sosie grzybowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Grzyby leśne: czyścimy, w razie potrzeby myjemy krótko pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie kroimy w paski.

  • Krok 2:

    Bułkę: zalewamy mlekiem i pozostawiamy do namoczenia

  • Krok 3:

    Cebulę: obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę.

  • Krok 4:

    Marchewkę: obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.

  • Krok 5:

    Podsmażanie warzyw: w garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy połowę posiekanej cebuli, marchewkę i grzyby. Smażymy do miękkości.

  • Krok 6:

    Bulion: do warzyw dodajemy bulion warzywny i pozostawiamy do zagotowania.

  • Krok 7:

    Mięso na pulpety: przekładamy do miski, dodajemy namoczoną bułkę, jajko, pozostałą posiekaną cebulę, sól, pieprz i oregano. Wyrabiamy ręką na spójną masę. Następnie formujemy kuleczki o wielkości 3–4 cm i obtaczamy je w mące.

  • Krok 8:

    Gotowanie pulpetów: obtoczone mięsne kuleczki wrzucamy do wrzącego bulionu. Gotujemy na małej mocy palnika przez 30 min. Doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu.

  • Krok 9:

    Zabielanie: na koniec dodajemy śmietankę, mieszamy z sosem i wyłączamy palnik.

  • Krok 10:

    Podawanie: pulpety w sosie grzybowym podajemy z ziemniakami, kopytkami, kaszą lub makaronem.

Porady

  • Na pulpeciki w sosie grzybowym najlepsze będzie mięso z szynki wieprzowej. Możemy sięgnąć również po łopatkę lub mieszane mięso wołowo–wieprzowe.
  • W wersji light sprawdzi się mięso drobiowe, które jest o wiele mniej kaloryczne niż wieprzowina.
  • Doskonały sos grzybowy przygotujemy na borowikach lub mieszance grzybów leśnych – maślaków, koźlarzy, podgrzybków, kurek lub kani.
  • Pulpety możemy dodatkowo obsmażyć przed gotowaniem w sosie, aby miały bardziej chrupiącą skórkę, ale nie jest to konieczne. Mięso obtoczone w mące nie rozpadnie się podczas gotowania, a z pewnością będzie mniej kaloryczne.
  • Zamiast słodkiej śmietany 30% możemy dodać kwaśną śmietanę 18%, aby danie było równie kremowe w smaku, ale jednak mniej ciężkostrawne. Taką śmietanę trzeba wcześniej zahartować, aby się nie zważyła. Mieszamy ją z zimną wodą, dodajemy gorącego wywaru i dopiero w takiej formie dodajemy do sosu. Cały czas mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Pulpety w sosie grzybowym możemy dodatkowo posypać świeżą natką pietruszki lub koperkiem, aby zwiększyć aromatyczność potrawy.
  • W przypadku dania z makaronem doskonale sprawdzi dodatek startego na wiórki parmezanu. W wersji wegetariańskiej możemy zrobić pulpety z kaszy jaglanej.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pulpety w sosie z grzybowym z suszonych grzybów

Równie smaczny sos do pulpecików możemy przygotować także poza sezonem – z suszonych borowików, podgrzybków lub innych odmian leśnych. Suszone grzyby krótko opłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie zalewamy wrzątkiem, aby zrobiły się miękkie.

Wodę, w której moczyły się grzyby, wykorzystujemy do sosu zamiast bulionu warzywnego. Dla wzmocnienia smaku możemy dodać proszek z suszonych grzybów.

Z czym podawać pulpety w sosie grzybowym?

Do pulpetów w sosie grzybowym świetnie pasują różne kluski ziemniaczane lub kopytka, nie tylko z ziemniaków:

Danie możemy podać także z makaronem tagliatelle, penne lub kaszą, np. gryczaną lub pęczak. Dla przełamania smaków sprawdzi się surówka z czerwonej kapusty lub colesław.

Inne sosy do pulpecików

Pulpeciki w sosie to proste do wykonania danie, uwielbiane zwłaszcza przez młodszych amatorów dobrego smaku. W sezonie na grzyby aż żal nie przygotować ich z dodatkiem darów lasów. Poza sezonem, możemy przebierać w kompozycjach smakowych. Poniżej najsmaczniejsze pomysły:

Chętni mogą spróbować także połączenia z sosem porowym, a fani kuchni Dalekiego Wschodu – z sosem słodko–kwaśnym i ryżem ugotowanym na sypko.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne