Pulpety wieprzowe na ostro

Mięsne, pikantne pulpety idealnie smakujące z kopytkami.

Dodany przez: Joanna

Pulpety wieprzowe na ostro

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
280 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 70 dag mielonej łopatki wieprzowej
  • czerstwa kajzerka
  • 1/2 szklanki mleka
  • jajko
  • 2 cebule
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • po 2 łyżki: mąki, oleju, koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka ostrej papryki chili
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. ■ Kajzerkę namoczyć w mleku. Cebule obrać i pokroić w piórka. Bułkę dokładnie odcisnąć.
  2. ■ Mięso wyrobić z bułką i jajkiem na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Z masy uformować 12 pulpetów. Obtoczyć je w mące i smażyć ok.
  3. 15 min na rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do rondla, trzymać w cieple.
  4. ■ Na tym samym oleju zeszklić cebulę. Dodać koncentrat i bulion. Doprowadzić do wrzenia.
  5. ■ Włożyć pulpety, doprawić solą, pieprzem i chili, wymieszać. Dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Podawać z kopytkami.
wieprzowina mięso obiad pulpety pulpety na ostro
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze