Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym

Ocena:

4.48 (152)

  • 1 godz. 30 min.
Wegetariańskie pulpety wspaniale zastępują mięsne. Podajemy je z esencjonalnym sosem paprykowo-pomidorowym, który dodaje im aromatu lata.

Składniki:

  • Na pulpety:
  • 30 dag sera panir (z 2 l mleka)
  • po 1/3 łyżeczki asafetydy, kurkumy, słodkiej papryki, pieprzu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • Na sos:
  • 1/2 strąka papryki zielonej
  • 1/2 strąka papryki czerwonej
  • mały kawałek zielonego chili
  • 2 duże pomidory, obrane ze skórki
  • łyżka masła klarowanego lub oleju
  • po łyżeczce nasion czarnej gorczycy, mielonego kuminu, papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki asafetydy
  • 50 dag passaty pomidorowej
  • świeże liście ziół (bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek)
  • sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku
  • łyżka śmietany (opcjonalnie)

Pulpety w sosie paprykowo-pomidorowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Panir na pulpety powinien być idealnie ostudzony i dobrze odciśnięty. Dlatego najlepiej zrobić go dzień wcześniej i przechowywać przez noc w lodówce.
  • Panir wrzucamy do malaksera i ucieramy, aż uzyskamy plastyczną zwartą masę bez żadnych grudek. Wykładamy na blat, dodajemy przyprawy, sól, mąkę i proszek, zagniatamy. Z ciasta lepimy wałek, kroimy na 20 równych plasterków. Z każdego lepimy gładką kulkę. Wrzucamy na rozgrzany gorący tłuszcz i smażymy na brązowy kolor.
  • Uwaga! Tłuszcz nie może być za gorący, bo wtedy kulki szybko spieką się z wierzchu, a w środku zostaną surowe. Obracajmy je, potrząsając co jakiś czas garnkiem z tłuszczem, aby równomiernie się zrumieniły. Jeśli kulki rozpadają się w czasie smażenia, do ciasta należy dodać więcej mąki. Z drugiej strony – nie można z nią przesadzić. Moim zdaniem najlepiej dodawać po łyżeczce i próbować, czy już wystarczy, wrzucając pojedyncze kulki do tłuszczu. Usmażone odławiamy na papierowe ręczniki.
  • Robimy sos: papryki i chili kroimy na cieniutkie paseczki, świeże pomidory w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę klarowanego masła, wsypujemy nasiona gorczycy, przykrywamy i czekamy, aż zaczną strzelać jak popcorn. Odkrywamy, dodajemy resztę przypraw i pokrojone papryki z chili. Mieszamy, aż dobrze się „opanierują„ w przyprawach, a potem jeszcze 2–3 min, aby lekko się obsmażyły. Jeśli będzie trzeba, dodajemy odrobinę wody, aby nie przypalić przypraw.
  • Dokładamy pomidory, mieszamy, dusimy pod przykryciem, aż papryka będzie miękka, a pomidory prawie się rozgotują. Dodajemy passatę, zioła, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku, dusimy 5 min pod przykryciem. Na końcu dodajemy śmietanę, szybko i dokładnie mieszamy, aby się nie ścięła. Do miseczek wkładamy po 3–4 pulpeciki, zalewamy obfi cie sosem pomidorowo-paprykowym. Podajemy natychmiast, najlepiej z ryżem lub kaszą.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Sprawdź, jak zrobić ser panir!

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne