Pulpeciki w sosie własnym

świetne do ziemniaków, ryżu lub kaszy

Dodany przez: ANECIK1980

Pulpeciki w sosie własnym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 1 z 1 głosów)

Składniki

  • mięso wieprzowe np chuda łopatka 1 kg
  • jajka 1 szt
  • kasza manna 7 łyżek
  • sól
  • pieprz
  • marchewka 3 szt
  • pietruszka 1 szt
  • ziele angielskie 4-6 ziaren
  • listek laurowy 2-3 szt
  • mąka 1 łyżka
  • śmietana 18% 150 ml
  • mąka krupczatka do obtaczania
  • olej

Przygotowanie

  1. Mięso mielimy przez maszynkę, dodajemy do niego jajko, kaszę manną, sól, pieprz i dokładnie wyrabiamy. Formujemy pulpeciki, obtaczamy w mące krupczatce i obsmażamy na oleju. Obsmażone pulpeciku układamy w garnku dodajemy marchewke pokrojona w kostę, pietruszkę, listki, ziele angielskie. Gotujemy około 30 minut. Mąkę rozprowadzamy w małej ilości wody, wlewamy do pulpetów, zaprawiamy mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
mięso obiad śmietana marchewska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze