Pulpety z kurczaka

Ocena:

4.19 (247)

  • 50 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Pulpety z kurczaka to soczyste i miękkie, mielone mięso duszone w aromatycznym bulionie. Są uwielbiane przez dzieci, jednak sprawdzą się dla całej rodziny. Ich smak podkręca świeży, siekany koperek i słodka marchew. Możemy podać je na wiele sposobów: z puree ziemniaczanym, kluseczkami, a nawet makaronem. Jeśli chcemy, by przepis był bardziej dietetyczny, warto kurczaka zastąpić indykiem i ugotować danie na parze. Poznajcie ten łatwy przepis na pulpety drobiowe.

Składniki:

  • filet z kurczaka  600 g

  • bułka tarta  80 g

  • marchewka  150 g

  • koperek  15 g

  • cebula  120 g

  • jajka  1 szt.

  • pieprz  1 g

  • mąka pszenna  15 g

  • mąka ziemniaczana  5 g

  • bulion warzywny  500 ml

  • masło klarowane  30 g

  • oregano  3 g

  • sól  7 g

Pulpety z kurczaka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cebulę obieramy, ścieramy na tarce na małych oczkach lub bardzo drobno kroimy (sprawdzi się również posiekany i podsmażony na maśle por).

  • Krok 2:

    Przygotowujemy mięso na pulpety drobiowe: kurczaka mielimy w maszynce na średnich oczkach (najlepsza będzie pierś – jest chuda i kleista). Możemy też kupić wcześniej zmielone mięso ze sprawdzonego źródła. Jeśli chcemy, by danie było mniej kaloryczne, warto użyć indyka – takie klopsy polecane są szczególnie dzieciom i seniorom, ponieważ będą bardzo lekkie i delikatne.

  • Krok 3:

    Mięso i cebulę umieszczamy w głębokim naczyniu. Wsypujemy bułkę tartą (może być też czerstwa bułka, namoczona w mleku lub bulionie i dobrze odciśnięta), wbijamy jedno jajko i dodajemy przyprawy: pieprz, sól i oregano. Dobrym pomysłem będą też inne zioła, np. bazylia, majeranek albo tymianek.

  • Krok 4:

    Mięso na pulpety z piersią kurczaka dokładnie wyrabiamy przez ok. 3-4 minuty (możemy zrobić to dłońmi lub za pomocą miksera). Gdy masa będzie jednolita, formujemy kulkę o średnicy ok. 4 cm i sprawdzamy, czy zachowa kształt. Jeśli nie, dodajemy odrobinę bułki tartej i ponownie mieszamy. Następnie robimy 20 kulek wielkości orzecha włoskiego. Jeśli często robimy klopsy z kurczaka, warto kupić specjalną łyżkę do ich formowania – ułatwi nam to pracę w kuchni.

  • Krok 5:

    Na dużą patelnię (o średnicy ok. 32 cm) wrzucamy masło klarowane (sprawdzi się też olej rzepakowy) i rozgrzewamy na średniej mocy palnika.

  • Krok 6:

    Do głębokiego talerza wsypujemy dwie łyżki mąki pszennej. Pulpeciki z kurczaka każdej strony obtaczamy w mące i układamy ostrożnie na gorącej patelni. Podsmażamy przez 5-6 minut, co jakiś czas odwracając, aż będą rumiane z każdej strony. W wersji dietetycznej możemy ugotować je na parze, używając specjalnego wkładu lub zwykłego, metalowego sitka ustawionego na garnku z wodą i przykrytego pokrywką. Klopsy drobiowe gotujemy maksymalnie do 15 minut.

  • Krok 7:

    Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Świeży koperek dokładnie płuczemy, osuszamy i siekamy.

  • Krok 8:

    Do 5-litrowego garnka z szerokim dnem wlewamy bulion warzywny (możemy zastąpić go wodą) i ustawiamy na wyższej mocy palnika. Dodajemy startą marchew. Kiedy woda zacznie bulgotać, zmniejszamy moc palnika i ostrożnie wkładamy pulpety oraz posiekany koperek (sprawdzi się również natka pietruszki, która podkręci smak bulionu). Gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut, w połowie gotowania odwracając mięso. Jeżeli lubimy aromat pomidorów, możemy pod koniec dodać łyżkę koncentratu wymieszaną z dwiema łyżkami kremówki.

  • Krok 9:

    Z garnka odlewamy ok. pół szklanki bulionu. Dodajemy po łyżeczce mąki ziemniaczanej i pszennej i dokładnie rozrabiamy, a następnie wlewamy z powrotem. Delikatnie mieszamy, żeby nie rozgnieść mięsa. Gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty, aż płyn zgęstnieje. Gotowe klopsiki drobiowe wykładamy na talerz i polewamy odrobiną sosu.

  • Krok 10:

    Pulpety z kurczaka świetnie smakują w towarzystwie makaronu, ulubionej surówki lub ziemniaków. Doskonałym dodatkiem będzie również puree z batatów.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne