Pulchne Rogaliki

Mój przepis to wspaniały pomysł na rogale trochę inne niż zwykłe.

Dodany przez: hania_64

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
80 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Masa na rogale:
  • 1 szklanka kaszki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1szklanka wody
  • 1/2 szklanka mleka
  • 1 olejek zapachowy
  • orzechy pokrojone
  • wiórki kokosowe
  • rodzynki
  • Ciasto na rogale:
  • 1kg mąki tortowej
  • 2 kostki margaryny
  • 4 żółtka
  • 3 szklanki mleka
  • 15dkg drożdży
  • 6 łyżeczek cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Masa:Kaszkę gotujemy na wodzie, dodajemy cukier,mleko i kakao. Do gorącej masy dodajemy resztę produktów, dobrze wymieszać.
  2. Ciasto:Rozrobić drożdże w letnim mleku, dodając 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki.Zostawić do wyrośnięcia. W miskę wsypać mąkę, cukier, roztrzepane żółtka,dodać rozpuszczoną chłodną margarynę i letnie mleko.Jeżeli ciasto będzie luźne należy dosypać mąkę.Ciasto pozostawić w misce ,przykryć folią włożyć do lodówki. Kiedy ciasto podwoi objętość wyjąc na stół posypany mąką i wyrabiać rogaliki.
przekąska deser rogaliki rogale na słodko rogale marcińskie rogale nadziewane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze