Pudding angielski z owocami lata

Przepis na pudding - pudding angielski z owocami lata

Dodany przez: mojegotowanie

Pudding angielski z owocami lata

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
580 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 30 dag czerwonych porzeczek
  • 30 dag malin
  • 20 dag poziomek
  • 15 dag wiśni
  • 15 dag czereśni
  • 25 dag cukru żelującego 3:1
  • 50 dag pszennego chleba tostowego
  • 3 łyżki galaretki malinowej
  • 10 listków mięty
  • 400 ml śmietany kremówki

Przygotowanie

  1. Wszystkie owoce oczyścić, wiśnie i czereśnie wydrylować, wymieszać ze sobą, ok.  15  dag  mieszanki  odłożyć.
  2. Resztę owoców i cukier żelujący wymieszać z  50  ml  wody,  gotować  3  min.  Z  kromek chleba okrągłą foremką do ciastek wykroić miękisz.
  3. Prostokątną formę wyłożyć  folią  spożywczą,  dno  i  boki  wyłożyć okrągłymi „ciasteczkami” z chleba, napełnić  ciepłymi  owocami  w  cukrze żelującym. Formę przykryć, włożyć na  noc  do  lodówki.
  4. Deser  wyłożyć  na półmisek.  Galaretkę  malinową  utrzeć z  3  łyżkami  wrzątku,  posmarować wierzch  deseru,  posypać  odłożonymi owocami.  Udekorować  listkami  mięty.
  5. Kremówkę ubić, podawać do puddingu w osobnym naczyniu.
  6. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  7. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
deser dla dzieci pudding przepisy na pudding desery z owocami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze