Ptysiowe Łabędzie

Ocena:

4.49 (182)

  • 50 min.

Jezioro Łabędzie na Twoim stole..eleganckie ciastka na Walentynki:)

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 3-4 jajka
  • Smietana 30% ok 300-400ml
  • 3 łżki cukru pudru
  • smietan fix

Ptysiowe łabędzie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wodę z masłem doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąką i mikserem mieszamy ciasto trzymając garnek na wolnym ogniu. Wyłączamy palnik. Ciasto ma konsystęncję kluchy. Studzimy. Sukcesywnie dodajemy po 1 jajku miksujemy. Dodajemy kolejno jajka do momentu
  • aż uzyskamy konsystencje cista taką
  • aby po wyciśnięciu ze szprycy zachował się kształt rozetki. Nie określiłam w przepisie dokładniej ilości jajek ponieważ jajko jajku nierówne
  • są to przeważnie 3-4 jajka. Wyciskamy szprycą na papier do pieczenia porcje w owalnym kształcie. Szyje robumi wyciskając cyferkę "2" szprycą:)lub literkę S :) ..najlepiej upiec szyje osobno
  • bo szybciej sie pieką i mogą sie przypalić podczas pieczenia razem z "korpusikami". Pieczemy 25 min w temp 190-200 stopni. Po wyjęciu jeszcze ciepłe
  • kroimy w poprzek. Wypełniamy ostudzone śmietana ubitą z cukrem i fixem. Posypujemy cukrem pudrem. Miłego kosztowania:)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne