istock
4.31 (183)
Ptysie z budyniem to elegancki deser rodem z kuchni francuskiej. Te małe słodkości przepięknie wyglądają, a smakują jeszcze lepiej! Idealnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju imprezy i przyjęcia, bo zawsze robią wielkie wrażenie na gościach. Jak je zrobić? Oto najprostszy przepis!
masło 175 g
mąka 200 g
woda 150 ml
jajka 4 szt.
sól 1 szczypta
mleko 500 ml
budyń 2 szt.
żółtko 1 szt.
cukier puder 50 g
Ciasto parzone: Szklankę wody i 125 g masła podgrzewamy w rondelku, aż masło się rozpuści. Następnie do wrzącego płynu dosypujemy mąkę oraz szczyptę soli i wszystko energicznie mieszamy, zaparzając mąkę na małym ogniu. Kiedy ciasto stanie się szkliste i będzie łatwo odchodziło od ścianek garnka, zdejmujemy rondelek z ognia, a następnie wbijamy po jednym jajku, ciągle mieszając, aby nie było grudek.
istock
Pieczenie ptysiów: Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszce, wyłożonej pergaminem, wyciskamy małe porcje, zachowując odstępy aby mogły urosnąć podczas pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut, aż ciastka nabiorą złocistego koloru. Wyłączamy piekarnik, ale nie otwieramy drzwiczek jeszcze przez 20 minut, gdyż wtedy ptysie opadną. Po tym czasie wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
istock
Krem budyniowy: Z budyniu i mleka gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie, w oddzielnej misce ucieramy 150 g masła i 1 żółtko. Wystudzony budyń dodajemy po łyżce do miski z masłem i miksujemy wszystko przez 3 minuty.
iStock
Nadziewanie: Zimne ptysie nacinamy i wypełniamy kremem budyniowym za pomocą szprycy lub po prostu małą łyżeczką. Po wierzchu posypujemy ptysie cukrem pudrem.
istock
Porady
- Ciasto na ptysie najlepiej wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego, ale jeśli nie mamy takiego urządzenia, możemy go z papieru do pieczenia. Wystarczy zwinąć go w rożek i odciąć na końcu mały rożek.
- Gotowe ptysie można na wierzchu polać roztopioną czekoladą lub lukrem i posypać pokruszonymi orzechami.
- Ptysie z budyniem najlepiej smakują na świeżo, gdyż delikatne ciasto parzone dość szybko wilgotnieje od kremu. Najlepiej zrobić taką porcję, aby móc zjeść je jeszcze tego samego dnia.
Aby zrobić ciasto na ptysie jak z cukierni, wystarczą tylko 4 proste i tanie składniki, czyli mąka, masło, woda i jajka. Kluczem do udanego ciasta parzonego jest dobra zaparzenie mąki za pomocą wrzątku z masłem. Taką mieszankę dokładnie ucieramy w rondelku, aż nadmiar wody odparuje, a masa stanie się szklista i będzie łatwo odchodziła od jego ścianek. Wtedy zdejmujemy ją z ognia i wbijamy jajka, a następnie mieszamy, aż ciasto stanie się gładkie.
Gotowe ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 15 minut, w zależności od tego, jakiej wielkości będą nasze ptysie. Upieczone słodkości zostawiamy w piekarniku na 10-15 minut i dopiero wtedy otwieramy drzwiczki i wyjmujemy je do ostudzenia. Gdybyśmy wyciągnęli je od razu po upieczeniu, szybko by opadły.
Kiedy wiemy już jak przygotować ciasto parzone, czas na pyszne nadzienie. Zwykle przygotowujemy ptysie z budyniem, bitą śmietaną albo ptysie z kremem, ale warto posmakować również innych wersji. Dobrym pomysłem jest użycie serka mascarpone lub ricotty i dosłodzenie ich ulubionym słodzidłem. Do takiego banalnie prostego kremu wystarczy dodać ulubiony aromat i gotowe. Jeśli jednak chcemy przygotować coś bardziej wyszukanego, dobrym pomysłem będzie czekoladowy ganache, krem z białej czekolady, słony karmel, albo masa kokosowa bądź krówkowa.
Nie każdy wie, że domowe ptysie można przygotować też na słono! Takie wytrawne przekąski doskonale sprawdzą się jako przekąska na imprezę. Czym nadziewać ptysie na słono? My polecamy wykorzystać do tego zwykły twarożek ze szczypiorkiem lub pastę jajeczną. Pysznie smakują też ptysie na słono z pieczarkami, kurczakiem lub łososiem.
Przepis na ciasto parzone pozwala przygotować wiele przepysznych wypieków. Najpopularniejsze smakołyki to eklery, karpatka, profiterolki i hiszpańskie gniazdka, pączki wiedeńskie i hiszpańskie churrosy. Ten typ ciasta można też wykorzystać do zrobienia pięknych łabędzi z kremem. Wystarczy upiec dość duże ptysie, a do nich długie, zagięte laseczki na kształt łąbędziej głowy. Jeden i drugi element łączymy za pomocą czekolady lub kremu i otrzymujemy piękne słodkie łabędzie.
Rabat 20% na cały asortyment marki Awesome Cosmetics. Oferta i szczegóły dostępne na awesomecosmetics.eu
Aż 25% zniżki na wszystkie produkty kosmetyczne cenionej marki RevitaLash oferującą m.in. najlepszą na rynku odżywkę do rzęs. Oferta i szczegóły dostępne na revitalash.pl.
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat nalicza się automatycznie w koszyku. Oferta dostępna na aniakruk.pl. Promocja obowiązuje na prawie całą ofertę, z wyjątkiem produktów przecenionych, kart podarunkowych i zestawów. Szczegóły na stronie.