Ptysie z kremem karpatkowym

Czasem mam takie małe zachcianki na małe słodkości

ciasto parzoneDeseryptysiekremPrzekąskiciasta parzone

Czas przygotowania:
65 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.51 z 169 głosów)

Składniki:

  • Na ciasto:
  • •szklanka mąki
  • •szklanka wody
  • •szczypta soli
  • •150 g margaryny
  • •4 jajka
  • •łyzeczka proszku do pieczenia
  • Na krem: jedno opakowanie kremu karpatka + masło
  • Tabliczka czekolady jako polewa

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W garnku rozpuściłam margarynę z wodą i szczyptą soli.Gdy się zagotowało to wsypałam mąkę i szybko rozcierałam aby nie powstały grudki.Odtawiłam do ostygnięcia.
  • Do masy wbijałam kolejno jajka i miksowałam na wolnych obrotach.Na koniec wsypałam proszek do pieczenia.Szprycą wyciskałam porcje ciasta na wyłożoną papierem blachę i piekłam około 20 minut w temp.190 stopni.Po upieczeniu każdy ptyś przekroiłam na pół.
  • Krem karpatka przygotowałam według instrukcji na opakowaniu.Zagotowałam mleko,wsypałam proszek karpatkowy i dokładnie mieszałam.Ostudziłam gotowy krem i zmiksowałam z miękkim masłem.
  • Powstałym kremem napełniłam przekrojone ptysie. Polałam rozpuszczoną tabliczką czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy