Ptysie z kremem

Przygotowanie: 1 godz. Pieczenie: 25 minut Sztuka: 370 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Ptysie z kremem

Desery owocowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
370 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1/2 kostki masła (10 dag)
  • 25 dag mąki
  • 5-6 jajek
  • łyżka żelatyny
  • 1/2 kg truskawek
  • 10 dag cukru
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sól

Przygotowanie

  1. Szklankę wody zagotować z masłem i szczyptą soli. Wsypać mąkę, mieszać podgrzewając. Zdjąć z ognia, wbić jajko, wymieszać. Masę przełożyć do miski, wbić pozostałe jajka, mieszając ostudzić.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nałożyć do szprycy z gwiaździstą końcówką, wycisnąć na papier 12 rozetek. Piec 25 minut w temp. 225 C (na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą). Gorące ptysie przekroić, ostudzić.
  3. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Truskawki umyć. 30 dag owoców zmiksować z cukrem, przetrzeć przez sito. Resztę pokroić w plasterki.
  4. Żelatynę podgrzać, aż się rozpuści, dodać do musu truskawkowego, schłodzić. Kremówkę ubić, wymieszać z tężejącym musem.
  5. Kremem i pokrojonymi truskawkami wypełnić ptysie, przykryć, oprószyć z wierzchu cukrem pudrem.
deser truskawki krem ptysie żelatyna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze