Ptasie mleczko

Ocena:

4.3 (219)

  • 2 godz. 30 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Ptasie mleczko, czyli lekką waniliową piankę w czekoladzie, można zrobić samodzielnie w domu. Deser nie wymaga pieczenia, a do jego przygotowania potrzeba tylko kilku prostych składników. Wystarczy ubić pianę z białek, zrobić polewę i już można odpocząć z ulubioną książką w dłoniach. W tym czasie domowe ptasie mleczko stężeje w lodówce. Co ważne, przysmak nie zawiera glutenu – jest więc bezpieczny dla osób, które nie mogą go spożywać.

Składniki:

  • śmietana 30%  100 ml

  • masło  30 g

  • kakao  60 g

  • cukier  30 g

  • żelatyna  40 g

  • woda  170 ml

  • białka  6 szt.

  • cukier drobny  175 ml

  • cukier waniliowy  15 g

  • sok z cytryny  30 ml

Ptasie mleczko - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Polewa czekoladowa: w małym rondelku podgrzewamy śmietankę, masło, kakao i cukier. Cały czas mieszamy składniki, aby połączyły się w gęstą i gładką polewę.

  • Krok 2:

    Żelatyna do polewy: płaską łyżkę żelatyny (ok. 10 g) rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody. Jeszcze ciepłą dodajemy do polewy i dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy do ostygnięcia.

  • Krok 3:

    Żelatyna do pianki: pozostałą żelatynę (30 g) zalewamy 120 ml gorącej wody. Dokładnie mieszamy, aż nie będzie grudek i odstawiamy do przestudzenia.

  • Krok 4:

    Ubijanie piany: białka ubijamy na sztywną pianę przez ok. 3 min. Pod koniec ubijania dodajemy po łyżce drobny cukier, a następnie cukier waniliowy i sok z cytryny. Na koniec łączymy pianę z białek z przestudzoną żelatyną, miksując je na najniższych obrotach.

  • Krok 5:

    Wykładanie ciasta: blachę o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy piankę, a na jej wierzchu rozprowadzamy polewę czekoladową.

  • Krok 6:

    Chłodzenie: ptasie mleczko odkładamy na minimum 2 godz. do lodówki, aby stężało.

Porady

  • Polewa do ptasiego mleczka stężeje w ciągu 20 min. W tym czasie trzeba zrobić piankę.
  • Podczas ubijania piany z białek należy płynnie przejść od najniższych do najwyższych obrotów.
  • Cukier waniliowy warto zrobić samodzielnie z dodatkiem prawdziwej wanilii. Zamiast cukru można dodać aromat waniliowy.
  • Aby zrobić śmietankowe ptasie mleczko, trzeba dodać aromat śmietankowy – wystarczą 2 krople.
  • Do równomiernego rozprowadzania polewy czekoladowej najlepiej sprawdzi się pędzelek cukierniczy.
  • Polewę można podzielić na dwie części. Połowę kładziemy na dnie blachy, pod pianką, a połowę na wierzch.
  • Domowe ptasie mleczko możecie zrobić również w tortownicy o średnicy 24 cm.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ptasie mleczko – wybór smaków

Wystarczy dodać do piany 2–3 łyżki kakao, aby zmieniła smak na czekoladowy. Wcześniej należy przesiać je przez sitko, aby rozbić grudki. Kakao wsypujemy do białek stopniowo, zaraz po dodaniu cukru. Na koniec łączymy pianę z żelatyną.

Zamiast żelatyny możemy dodać galaretkę owocową, która zmieni smak pianki na:

  • wiśniowy,
  • cytrynowy,
  • truskawkowy.

Możemy także położyć galaretkę na wierzch pianki zamiast polewy czekoladowej.

Ciasto ptasie mleczko na biszkopcie

Deser ptasie mleczko świetnie smakuje na klasycznym lub czekoladowym biszkopcie, czyli z dodatkiem kakao (jak w przepisie na ciasto czekoladowe z kremem). Biszkopt wystarczy upiec z 3 jajek – podstawa do ptasiego mleczka nie musi być duża. Jednak zanim przejdziemy do dalszych prac, ciasto musi ostygnąć. Następnie wykładamy na nie pianę z białek, a całość przykrywamy polewą czekoladową.

Jeśli chcemy pozostać przy deserze bez pieczenia, a jednak zależy nam na tym, aby nasze ciasto miało podstawę, możemy sięgnąć po gotowe biszkopty lub herbatniki. Na ciasteczka od razu dajemy piankę lub naprzemiennie: polewę, piankę, polewę.

Inne wersje ptasiego mleczka

Aby deser zawierał mniej cukru, a więcej wartościowych składników odżywczych, można przygotować go w inny sposób:

  • na jogurcie – do tej wersji potrzebujemy 400 g jogurtu naturalnego, 1 opakowanie galaretki i 30 g odżywki białkowej. Galaretkę rozpuszczamy i studzimy zgodnie z przepisem. Jogurt miksujemy z odżywką białkową, a następnie z przestudzoną (ale jeszcze nie ściętą) galaretką,
  • z serków homogenizowanych – najpierw ubijamy kremówkę na bitą śmietanę, a następnie mieszamy ją z serkiem homogenizowanym. Do tego dodajemy przestudzoną galaretkę w wybranym smaku,
  • ze śmietany kremówki – jak w przepisie na piankę z galaretki lub piankę owocową. Aby zachować kształt ptasiego mleczka, słodki deser przykrywamy polewą czekoladową.

Ptasie mleczko w każdej z tych wersji trzeba odstawić na minimum 2 godz. do lodówki, aby pianka odpowiednio stężała.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne