Pstrągi na niebiesko

Ocena:

4.54 (150)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut
Gotowanie: 20 minut
Porcja: 430 kcal

Składniki:

  • 4 pstrągi (po 30 dag)
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • szklanka białego octu winnego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • cebula
  • 1/3 kostki masła
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • sól morska, pieprz

Pstrągi na niebiesko - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę obrać. Do bulionu wlać połowę octu, dodać ziarnka pieprzu, cebulę, liść laurowy, posolić. Zagotować, dolać wino, ostudzić.
  • Pstrągi sprawić pod bieżącą wodą, oczyścić (nie skrobać i nie osuszać) uważając, by nie uszkodzić delikatnej warstwy śluzu.
  • Ryby ułożyć na półmisku, polać ze wszystkich stron pozostałym octem. Do garnka wlać zimny wywar, ryby ułożyć na perforowanej wkładce, przykryć garnek i doprowadzić wywar do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować 15 minut na najmniejszym ogniu.
  • Masło stopić, przyprawić sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Ryby przełożyć na talerze, podawać z purée ziemniaczanym, polane sosem maślanym.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne