Przysmak z kaczki i wątróbek

Przepis na kaczkę i wątróbkę z jabłkami, sałatą i szalotkami

Dodany przez: Joanna

Przysmak z kaczki i wątróbek

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
390 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • po kilka liści różnych sałat
  • 2 piersi kaczki
  • 35 dag wątróbek drobiowych
  • 3 szalotki
  • 2 łyżki masła
  • 2 winne jabłka
  • sól, pieprz
  • SOS:
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • łyżka octu winnego
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie

  1. Liście sałaty umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Piersi kaczki oprószyć solą i pieprzem. Wątróbki oczyścić z błon. Szalotki obrać, pokroić w piórka, zeszklić na łyżce masła. Dodać wątróbki i razem usmażyć. Zdjąć z patelni, oprószyć solą i pieprzem.
  2. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i usmażyć na tłuszczu ze
  3. smażenia wątróbki.
  4. Na drugiej patelni roztopić resztę masła, położyć piersi kaczki skórą do dołu i smażyć na małym ogniu, aż większość tłuszczu się wytopi. Przewrócić i usmażyć z drugiej strony.
  5. Pokroić w cienkie plastry i wraz z wątróbkami i jabłkami ułożyć na liściach sałaty. Polać sosem utartym z oleju, octu, musztardy, śmietany, soli i pieprzu.
  6. Zamiast jabłek
  7. Można użyć świeżych malin. Z połowy owoców przygotować zimny sos z odrobiną tabasco, cukru i soli, a pozostałe dodać w całości.
  8. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend !
  9. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
mięso sałatka przekąska jabłka kaczka wątróbka drobiowa wątróbka z jabłkami kaczka z jabłkami
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze