Wypełnione czekoladą, a w dodatku z dodatkiem... papryki! Przewyborne paprykowe wegańskie brownie to propozycja dla wszystkich wegan i fanów czekolady. Papryka pysznie podkręci smak ciasta!
Składniki:
4 duże upieczone czerwone papryki
400 g mąki ryżowej
gryczanej lub jaglanej
200 g czekolady
6 miękkich (świeżych lub suszonych) daktyli
1–1½ szklanki mleka sojowego
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia (może być bezgutenowy)
1 szczypta soli
Składniki posypki: sól gruboziarnista lub orzechy
Przewyborne paprykowe wegańskie brownie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Upieczone papryki obierz ze skórki i zmiksuj. Połowę odłóż
do reszty dodaj daktyle i zmiksuj
żeby uzyskać bardzo słodką masę.
Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia
szczyptę soli oraz masę paprykową i zacznij mieszać
wlewając 1 szklankę mleka roślinnego. Na koniec dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej połowę czekolady oraz olej. Powinna powstać gęsta
ale wilgotna masa
typowa dla brownie. Mąka ryżowa szybko wchłania płyn
dlatego jeśli masa jest za sucha
dodaj jeszcze ½ szklanki mleka.
Przelej ciasto do formy i piecz w temperaturze 180°C przez mniej więcej 30 minut.
W tym czasie rozpuść pozostałą czekoladę i połącz z resztą zmiksowanej papryki. Otrzymaną masą posmaruj upieczone ciasto. Wierzch posyp solą gruboziarnistą lub orzechami.