Przepis na kaszę pęczak - przepis podstawowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepis na kaszę pęczak - przepis podstawowy
Pęczak dokładnie płuczemy, osączamy. Pieczarki tniemy w spore kawałki, obraną marchew w grube plasterki, paprykę w kostkę, cebule, cukinie i czosnek w plasterki. Mięso i boczek kroimy w kostkę. Suszone borowiki zalewamy na 1 godz. letnią wodą, odławiamy i kroimy w kostkę. Wodę z moczenia mieszamy z bulionem. Pęczak, wszystkie warzywa, pieczarki i borowiki oraz boczek i mięso mieszamy, przyprawiamy do smaku. Przekładamy do dużej żaroodpornej formy (można posmarować ja olejem), zalewamy gorącym bulionem z wodą z borowików (powinno być go tyle, by przykrył składniki).
Formę przykrywamy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godz. w temp. 180°C. W trakcie pieczenia zaglądamy, czy bulion przykrywa składniki, w razie potrzeby szykujemy jeszcze trochę i dolewamy – jeśli to przegapimy, wierzchnia warstwa potrawy będzie do wyrzucenia. Cały płyn powinien się pięknie wchłonąć – po 1 godz. kasze odkrywamy i zostawiamy w gorącym piekarniku na ok. 20 min. Podajemy z surówką, najlepiej z cebuli i ogórków kiszonych, z winegretem ze sporą ilością musztardy.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!