Przepis na kaszę pęczak - przepis podstawowy

Ocena:

4.52 (172)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 10 osób
Przepis na kaszę pęczak - przepis podstawowy

Składniki:

  • 1,5 szklanki pęczaku
  • 20 dag pieczarek
  • 3 średnie marchewki
  • 2 papryki
  • duża cebula
  • cukinia
  • 6 ząbków czosnku
  • 50 dag filetów z udzca kurczaka
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 2–3 suszone borowiki
  • ok. 1,5 l bulionu mięsnego
  • tymianek i majeranek
  • sól
  • pieprz

Przepis na kaszę pęczak - przepis podstawowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepis na kaszę pęczak - przepis podstawowy
  • Pęczak dokładnie płuczemy, osączamy. Pieczarki tniemy w spore kawałki, obraną marchew w grube plasterki, paprykę w kostkę, cebule, cukinie i czosnek w plasterki. Mięso i boczek kroimy w kostkę. Suszone borowiki zalewamy na 1 godz. letnią wodą, odławiamy i kroimy w kostkę. Wodę z moczenia mieszamy z bulionem. Pęczak, wszystkie warzywa, pieczarki i borowiki oraz boczek i mięso mieszamy, przyprawiamy do smaku. Przekładamy do dużej żaroodpornej formy (można posmarować ja olejem), zalewamy gorącym bulionem z wodą z borowików (powinno być go tyle, by przykrył składniki).
  • Formę przykrywamy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godz. w temp. 180°C. W trakcie pieczenia zaglądamy, czy bulion przykrywa składniki, w razie potrzeby szykujemy jeszcze trochę i dolewamy – jeśli to przegapimy, wierzchnia warstwa potrawy będzie do wyrzucenia. Cały płyn powinien się pięknie wchłonąć – po 1 godz. kasze odkrywamy i zostawiamy w gorącym piekarniku na ok. 20 min. Podajemy z surówką, najlepiej z cebuli i ogórków kiszonych, z winegretem ze sporą ilością musztardy.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
  • .

Porady

Zobacz też: Sałatka z pęczakiem, morelami, granatem i orzeszkami pinii

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne