Przepis na domowe kartacze

Najlepsze na Świecie

Dodany przez: jackswislo

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 2 głosów)

Składniki

  • ziemniaki surowe i gotowane , surowe mięso , 2 jajka,sól, szklankę mąki pszennej ,1/12 mąki ziemniaczanej, odrobinę pieprzu ziołowego

Przygotowanie

  1. Wstawic na gaz najwiekszy garnek jaki jest dostepny w domu z osolona woda.Starte ziemniaki odcisnac bardzo mocno przez pieluche tetrowa, lub gaze, zachowujac do garnka/miski sok . Farsz- surowe mięso przyprawic jak na kotlety mielone .5 kg ziemniaków przetrzeć na tarce . Dodać 1/3 ziemniaków gotowanych,2 jajka,sól, szklankę mąki pszennej ,1/12 mąki ziemniaczanej odrobinę pieprzu ziołowego dobrze wszystko wymieszac (masa jest lekko lepiaca) a nastepnie tworzyc na dloni placek, nalozyc miesa i dokladnie zlepic. Miesa nie moze byc zbyt duzo gdyz kartacze podczas gotowania popekaja. Przed wrzuceniem do wrzatku kartacze mozna wygladzic lekko zwilzonymi dlonmi. Robić kartacze do środka wkładając mięso. Wrzucać do osolonego wrzątku. Gotować na wolnym ogniu 30 min .
  2. Smacznego !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mięso jajka obiad ziemniaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze