Cukinia marynowana na słodko-kwaśno

Ocena:

4.1 (216)

  • 60 min.
  • dla 7 osób
  • łatwy

Cukinia marynowana na słodko-kwaśno przypomina gruszki w occie, czasem porównywana jest do ananasa w zalewie, ale ma o wiele delikatniejszy smak. Ta niecodzienna propozycja jest niezwykle prosta w przygotowaniu, dlatego warto jej spróbować. Świetnie sprawdza się w roli dodatku do obiadu i kolacji, może stać się aromatycznym składnikiem sałatek, domowych burgerów, a nawet ciast. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak i przetestujcie cukinię marynowaną w słodkiej i jednocześnie kwaśnej zalewie.

Składniki:

  • cukinia  3 kg

  • kwasek cytrynowy  15 g

  • cukier  1 kg

  • cukier waniliowy  16 g

  • goździki  8 szt.

  • woda  1.5 l

Cukinia marynowana na słodko-kwaśno - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cukinia: myjemy ją, obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę.

  • Krok 2:

    Zalewa: kwasek cytrynowy rozpuszczamy w wodzie, doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewamy cukinię i odstawiamy na dobę, żeby smaki się przegryzły (czas ten nie został uwzględniony w klasyfikacji przepisu).

  • Krok 3:

    Cukinia marynowana: po 24 godzinach odcedzamy ją, zalewę przelewamy do garnka, będzie nam potrzebna. Do płynu dodajemy cukier biały i waniliowy, dorzucamy goździki. Gotujemy aż cukier się rozpuści. Dokładamy cukinię i gotujemy ok. 5-10 minut na małym ogniu.

  • Krok 4:

    Słoiki: wyparzamy je i osuszamy, wybieramy tylko nieuszkodzone. Przekładamy do nich cukinię, dość ciasno, ale nie ugniatamy. Zalewamy gorącą zalewą, zostawiając od rantu 1 cm wolnej przestrzeni. Odstawiamy na chwilę, żeby uciekły bąbelki powietrza. W razie potrzeby uzupełniamy zalewę.

  • Krok 5:

    Pasteryzacja: dno garnka wykładamy bawełnianą ściereczką. Słoiki z cukinią marynowaną na słodko-kwaśno wstawiamy tak, żeby się nie dotykały. Zalewamy wodą do 3/5 wysokości słoików. Gotujemy na małym ogniu przez 5-10 minut.

Porady

  • Z podanej proporcji wyjdzie nam ok. 8 słoików cukinii marynowanej o pojemności 330 ml.
  • Jeśli używamy młodej cukinii nie musimy jej obierać. Może być zrobiona zarówno w formie poszatkowanych wiórek, cienkich plasterków lub grubszych talarków, a także słupków.
  • Cukinia marynowana na słodko-kwaśno doskonale pasuje do domowego kebaba lub burgera. Sprawdzi się również jako dodatek do dań z grilla, ponieważ dobrze współgra z wszelkiego rodzaju smażonymi mięsami, szaszłykami i kiełbasą. Będzie też zdrowym i kolorowym dodatkiem do poke bowla na bazie ryżu. 
  • Żeby mieć pewność, że słoiki są dobrze przygotowane do wypełniania, należy je wcześniej porządnie wymyć i wyparzyć. Warto dodatkowo przetrzeć czyste słoiki oraz nakrętki alkoholem. 
  • Gdy wypełnimy słoiki gorącą zalewą, wystarczy mocno je zakręcić i odstawić do góry dnem, jednak by mieć pewność, że marynowana cukinia na słodko-kwaśno jest dobrze zakonserwowana i przetrwa cały rok, najlepiej będzie zapasteryzować ją w garnku lub piekarniku.
  • Kwasek cytrynowy można zastąpić sokiem z cytryny lub octem spirytusowym lub jabłkowym.
  • Jeśli obawiamy się takiej ilości cukru, to bez problemu można zamienić go na mniej kaloryczny ksylitol lub erytrytol.

Jeśli lubicie warzywne przetwory, to polecamy również przepis na klasyczną sałatkę szwedzką!

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jakie przyprawy do cukinii marynowanej na słodko-kwaśno?

Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej to złożona kompozycja różnych smaków, jednak można ją dodatkowo urozmaicić wieloma dodatkami, które jeszcze bardziej wzbogacą jej charakter. Sprawdzonymi dodatkami do warzywnych przetworów są:

  • gałązki kopru,
  • korzeń chrzanu,
  • ząbki czosnku,
  • ziarna pieprzu,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • nasiona gorczycy.

Jeśli chcemy, uzyskać intensywny żółty kolor, polecamy przygotować cukinię w zalewie słodko-kwaśnej z curry, wystarczy dosypać odrobinę. Ciekawej nuty smakowej i lekko ostrego smaku doda także imbir. Słodycz zalewy doskonale zbalansuje też pikantny dodatek w postaci papryczki świeżej bądź suszonej chilli lub sproszkowanego pieprzu kajeńskiego.

Zalewa do cukinii marynowanej na słodko

Zalewę do cukinii warto doprawić też popularnymi dodatkami do mięs, czyli domową musztardą lub ketchupem. Te składniki dodają marynacie wyjątkowego posmaku, jednocześnie lekko zmieniając jej kolor. Dobrym pomysłem będzie również dodanie odrobiny sosu sojowego, który doda całości cennego smaku umami. Jeśli natomiast od słonych nut smakowych wolicie te słodkie, wybierzcie miód lub syrop klonowy. Cukinia marynowana w każdej z tych wersji smakuje doskonale, więc najlepiej przetestować kilka marynat i wybrać swoją ulubioną.

Jakie warzywa do marynowanej cukinii?

Cukinia marynowana na słodko-kwaśno będzie też świetnie smakowała z dodatkiem innych warzyw. Warto skomponować, dobierając ulubione składniki według własnych preferencji. Wśród najpopularniejszych składników można wymienić:

  • paprykę,
  • marchew,
  • kapustę, białą lub pekińską,
  • cebulę,
  • ogórki,
  • kalarepkę,
  • pomidorki koktajlowe,
  • dynię,
  • kalafiorem.

Inne przetwory z cukinii

Cukinię można przetwarzać na wiele sposobów. Nasze mamy i babcie miały dziesiątki receptur na warzywa do słoików, a kolejne, nowe pomysły wciąż mnożą się w internecie. Jakie przetwory na zimę zrobić, żeby jak najlepiej wypełnić spiżarnię? Najczęściej w naszych kuchniach króluje:

  • cukinia w zalewie octowej,
  • cukinia w zalewie z curry,
  • ketchup z cukinii - taka zdrowsza, domowa wersja kultowego dodatku do frytek zagościła wtedy w wielu domach,
  • sos z cukinii, który będzie niezastąpioną bazą do wielu dań przez cały rok. Poza sezonem na świeże warzywa zrobimy z niego wszelkiego rodzaju makarony, gulasze czy zupy krem,
  • leczo do słoików, które będzie fantastycznym pomysłem na szybki obiad na czarną godzinę.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne