Przecier z kabaczka

Jest to pyszny dodatek do mięs wieprzowych, drobiu, oraz jaj

Dodany przez: Aseret

Przecier z kabaczka

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • kabaczek - 1 szt
  • sól,
  • cebula - 6 szt,
  • oliwa lub olej - 0,5 szkl,
  • papryka czerwona - 2 strąki,
  • pomidory - przetarte , lub przecier pomidorowy - parę łyżek,
  • cukier - szczypta,
  • ew. ostra mielona papryka - szczypta

Przygotowanie

  1. Kabaczek obrać i pokroić w kostkę.
  2. Rozłożyć na tacce lub dużym półmisku i zasypać solą.
  3. Zostawić na całą noc.
  4. Cebule pokroić po umyciu i obraniu w kostkę.
  5. Oliwę lub olej rozgrzać i na goracą wrzucić celule i zeszklić ją. Wyjąć zeszkloną cebulę i na tym samym tłuszczu zeszklić osączony kabaczek razem z pokrojoną w pierścionki lub kostkę papryką..
  6. Po zeszkleniu wykładamy wszystkie warzywa do rondla dodajemy do nich parę łyżek przecieru pomidorowego lub przetarte pomidory.. Pomidorów lub przecieru dajemy tyle, by pokryły resztę warzyw.
  7. Wszystko gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do chwili, aż warzywa się rozpadną - rozgotują .
  8. Dodajemy szczyptę cukru, a jeśli ktoś lubi ostre pikantne przystawki może dosypać ostrą mieloną paprykę.
  9. Gorący przecier wkładamy do wyparzonych, gorących i suchych słoiczków.
  10. Pasteryzujemy około 20 minut.
przetwory warzywa kabaczek przecier
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze