prazoki_wg_mojej_mamy_i_babci

Prażoki wg. mojej mamy i babci.

Ocena:

4.48 (159)

  • 60 min.
  • dla 3 osób
Jest to potrawa,jaką znam od dziecka.Robiła ją babcia i mama.Bardzo ją lubimy i jest bardzo prosta.

Składniki:

  • 15 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 łyżka soli
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • stopiony smalec ze skwarkami i cebulką

Prażoki wg. mojej mamy i babci. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obieram,płuczę i gotuję w osolonym wrzątku ok.20 minut.Na wierzch wsypuję mąkę i pod lekko uchyloną pokrywką gotuję jeszcze 10 minut. Odcedzam ziemniaki,pozostawiając troszkę wody z gotowania ziemniaków na spodzie (bardzo mało).Drewnianą pałką ugniatam ziemniaki wraz z mąką na jednolitą masę.Trzeba to robić dokładnie,by w środku nie było grudek mąki.Najlepiej gdy druga osoba trzyma garnek podczas ugniatania.W domu rodzinnym byłam to ja i pamiętam jak z całej siły trzymałam garnek,by się nie przesuwał.Teraz obowiązek przejął mąż. Stopiłam smalec ze skwarkami i cebulką,aby był płynny. Łyżką stołową do zupy moczoną w tłuszczu nabierałam porcje masy ziemniaczanej i nakładałam na talerze porcje.Posypałam skwarkami z cebulką. Pasują do nich surówki z kiszonej kapusty,ogórki kiszone i wyraziste w smaku dodatki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne