Tradycyjna irlandzka duszona potrawka z wolowiny

Ocena:

4.5 (187)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 4 osób
Tradycyjna irlandzka duszona potrawka z wolowiny

Składniki:

  • 1 kg wołowiny
  • 0.5 kg ziemniaków
  • 0.5 marchwi
  • 1 duża cebula
  • połowa brukwi
  • 1 por
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 3 szklanki bulionu wołowego
  • szklanka piwa Guinness
  • szklanka czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
  • liśc laurowy
  • ziele angielskie

Tradycyjna irlandzka duszona potrawka z wolowiny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso kroimy w dużą kostkę, ziemniaki, brukiew, por i marchew w grube plasterki, a cebule w krążki.
  • Mięso należy zbrązowić (5 minut) na patelce w łyżce oleju. Do mięsa dodać piwo, wino, tymianek, 2 liście laurowe, pastę pomidorową, cukier, ziele angielskie i bulion - gotować (na wolnym ogniu pod przykryciem (około godziny).
  • Warzywa przyprawione solą i pieprzem zeszklić (20 minut) na osobnej patelce na łyżce oleju.
  • Łączymy mięso z warzywami, ustawiamy na średnim ogniu i dusimy około godziny, aż mięso i warzywa będą zupełnie miękkie. Przyprawiamy do smaku.
  • Nastepnego dnia przed podaniem wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne