Tradycyjna irlandzka duszona potrawka z wolowiny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso kroimy w dużą kostkę, ziemniaki, brukiew, por i marchew w grube plasterki, a cebule w krążki.
Mięso należy zbrązowić (5 minut) na patelce w łyżce oleju. Do mięsa dodać piwo, wino, tymianek, 2 liście laurowe, pastę pomidorową, cukier, ziele angielskie i bulion - gotować (na wolnym ogniu pod przykryciem (około godziny).
Warzywa przyprawione solą i pieprzem zeszklić (20 minut) na osobnej patelce na łyżce oleju.
Łączymy mięso z warzywami, ustawiamy na średnim ogniu i dusimy około godziny, aż mięso i warzywa będą zupełnie miękkie. Przyprawiamy do smaku.
Nastepnego dnia przed podaniem wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia.