Potrawka z kalafiora

Ocena:

4.46 (152)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Doskonałe danie dla wegetarian

Składniki:

  • kalafior
  • 3 marchewki
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielnona
  • 1 papryka żółta
  • puszka kukurydzy
  • 3 łyżki masła
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Potrawka z kalafiora - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Umyty kalafior podzielic na różyczki. Marchewki i peczarki obrac, umyc, pokroic w plasterki. Papryki umyc, oczyścic, pokroic w paski. Cebule obrac, pokroic w piórka. Kukurydzę przecedzic. Marchewkę i kalafior gotowac 15 minut w osolonej wodzie, przecedzic. Łyżkę masłą rozgrzac na patelni, wrzucic częśc cebuli, zeszklic, dodac paprykę, dusic 5 minut. Dodac marchewkę, kalafior, kukurydzę, zalac 1 szklanką bulionu, zagotowac. Resztę masła rozgrzac na osobnej patelni dodac pieczarki i resztę cebuli, smażyc, aż się zrumienią, oprószyc mąką, zamieszac, chwilę podsmażyc. Tak powstałą konsystencję zalac pozostałym bulionem, mieszac na małym ogniu, przyprawic. Warzywa wyłożyc na półmisek, zalac powstałym sosem, delikatnie wymieszac.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne