potrawka_cieleca

Potrawka cielęca

Ocena:

4.51 (184)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 3 osób

Delikatna potrawka cieleca rodem z Francji z książki Kuchnia francuska 1 z 1993.

Składniki:

  • 600 g cięleciny bez kosci (ja miałam od zeberka)
  • cebula
  • 6 goździków
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 4 szalotki
  • 200 g borowików (pieczarek)
  • 3 żółtka
  • 150ml śmietany 18%
  • 1l bulionu
  • 5 łyzek masla
  • 2 łyzki mąki
  • sok z ćwiartki cytryny
  • sol, pieprz
  • tzw. buquet garni czyli kilka gałazek natki pietruszki, 2 listki laurowe, świezy tymianek
  • łodyga (dałam niestety suszony), 3 ziarnka ziela angielskiego

Potrawka cielęca - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Powinan byc z borowikami ale o tej porze raczej o nie trudno dlatego zastąpilam je pieczarkami ale jesienią zrobie ponownie w oryginale.
  • Mieso osuszone pokroić w kostke. Na patelni rozgrzac 2 łyzki masła, wrzucic mięso i
  • podsmażyć na złoty kolor. Posolic, oprószyć pieprzem. Przełozyc do garnka i wlać bulion.
  • Marchewki, por seler obrać, oplukac pokroic na kawalki, dodać do mięsa. Cebule obrac i naszpikować goździkami. Dodac mieszanke zioł. gotowac wszystko na małym ogniu ok. 40 minut.
  • Szalotki obrac, pieczarki/borowiki pokroic na ćwiartki. Pozostałe masło rozpuscic na
  • patelni, wrzucic cebulki i grzyby. Jesli to beda borowiki to przyryc i dusic ok 30 minut, w
  • przypadku pieczarek przykryc i dusic ok 10 minut.
  • Mieso wyjąc z bulionu, oproszyc maka i wlozyc do garnka z grzybami. bulion przecedzic i odlać ok 500ml wlac do grzybów. Pozostawic na małym ogniu. Rozetrzec zółtka. Potrawke zdjac z ognia, zaciagnac smietana a nastepnei zółtkami. Doprawic sokiem z cytryny, pieprzem. Wymieszac, podgrzac ale nie zagotowac.
  • Podawać z grzankami usmażonymi na patelni na maśle. Do tego wino o zdecydowanym smaku i gotowe;) Taka delikatna cielecina idealnie pasuje na kolacje lub obiad w rodzinnym gronie w Wielkanoc.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne