postne_pierozki_z_gaskami

Postne pierożki z gąskami

Ocena:

4.52 (142)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób

delikatne pierożki, z grzybowym aromatycznym farszem

Składniki:

  • CIASTO:
  • 4 szkl. mąki pszennej + trochę do podsypywania przy wałkowaniu
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • FARSZ:
  • 1 kg gąsek mrożonych (ew. innych grzybów świeżych lub mrożonych)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego lub ziołowego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • do smaku: sól
  • szczypta mielonego kminku
  • szczypta lubczyku
  • szczypta granulowanego czosnku
  • do polania:
  • 4-6 łyżek masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Postne pierożki z gąskami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W sezonie grzybowym dobrze jest pomyśleć o zabezpieczeniu zapasu grzybów na Święta. Gąski doskonale nadają się do pierogów
  • są jędrne i wspaniale smakują więc kiedy ich nazbieram to po dokładnym umyciu blanszuję je i zamrażam - do wigilijnym pierogów będą jak znalazł :-)
  • Grzyby rozmrażamy na sicie aby odciekł ew. nadmiar wody
  • siekamy na małe kawałeczki (nie mielę bo lubię czuć kawałki grzybów). Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło
  • dodajemy cebulę a kiedy się zeszkli dokładamy grzyby. Całość dusimy ok. 10-15 min. pod przykryciem. Następnie doprawiamy farsz solą
  • pieprzem i ziołami
  • smażymy bez przykrycia mieszając aż odparuje cały sos
  • odstawiamy do wystudzenia. Gdy przestygnie dodajemy natkę
  • bułkę tartą i żółtko
  • dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z solą
  • dodajemy jajko i roztopione
  • przestudzone masło. Mieszamy i dolewamy stopniowo tyle wody aby zagnieść miękkie
  • ale zwarte ciasto
  • wyrabiamy i odkładamy przykryte ściereczką na 30 min.. Następnie rozwałkowujemy dość cienko
  • szklanką wykrawamy parzystą ilość kółek. Na kółeczka (połowę ilości) układamy po czubatej łyżeczce farszu
  • brzeg zwilżamy bardzo delikatnie wodą
  • przykrywamy pozostałymi kółkami
  • dociskamy brzegi i palcami robimy szczypanki dookoła. Gotowe pierogi wkładamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy ok. 10 min.. Wyjmujemy łyżką cedzakową
  • osączamy dokładnie
  • wykładamy na talerze albo półmisek. Podajemy polane masłem pietruszkowym.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jeśli lubisz pierogi z grzybami, to rekomendujemy przygotowanie także pierogów z pieczarkami oraz pierogów z kurkami. Fankom i fanom bardziej sycących potraw, polecamy z kolei pierogi z grzybami i fasolą

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne