PORZECZKOWIEC

Porzeczkowa -śmietankowa rozkosz na każdą okazję. :)

Dodany przez: Marika17

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
35 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • POLEWA CZEKOLADOWA:
  • * 1/2 szklanka oleju
  • * 1/2 szklanka wody
  • * 1/2 szklanki cukru
  • * 2 łyżki kakao
  • BISZKOPT:
  • * 1 i 1/2 szklanki mąki
  • * 5 jaj
  • * 1 łyżeczka sody
  • * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • * 3 łyżki cukru
  • MASA:
  • * 3 śnieżki
  • * 1 i 1/2 szklanki mleka
  • * 2 łyżeczki żelatyny
  • DODATKOWO:
  • * pół słoiczka dżemu porzeczkowego

Przygotowanie

  1. POLEWA:
  2. 1.Składniki polewy zagotować i odstawić do wystygnięcia.
  3. BISZKOPT:
  4. 1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej miksować. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Dodać wystudzoną polewę i miksować. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą-delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w 175 stopniach C przez ok. 35min.
  5. 2. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na pół.
  6. 3. Posmarować połowę biszkoptu dżemem.
  7. MASA:
  8. 1. Żelatynę rozmieszać w 3-4 łyżkach gorącej wody.
  9. 2. Ubić śnieżki z mlekiem i żelatyną na sztywno.
  10. PONADTO:
  11. 1.Na koniec na dżem wyłożyć bitą śmietanę i przykryć drugą połówką biszkoptu.Ciasto wstawić do lodówki.
  12. SMACZNEGO! :)
deser dżem porzeczkowy kakao bita śmietana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze