Surówka z pora i selera

Ocena:

4.54 (157)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Surówka z pora i selera pasuje praktycznie do każdej potrawy. To świeży dodatek pełen witamin, który dobrze komponuje się z daniami mięsnymi, kopytkami lub plackami z warzyw. Jest łatwa do zrobienia i doskonale sprawdza się na większe, rodzinne obiady. Poniżej znajdziecie łatwy przepis na surówkę porowo–selerową z jabłkiem i natką pietruszki.

Składniki:

  • seler  0.5 szt.

  • por  1 szt.

  • jabłka  1 szt.

  • sok z cytryny  15 ml

  • majonez  30 g

  • jogurt naturalny  15 g

  • sól  2 g

  • pieprz  2 g

Surówka z pora i selera - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Seler: najpierw należy go obrać i sparzyć wrzątkiem. Następnie ścieramy go na tarce o grubych oczkach.

  • Krok 2:

    Por: obieramy go z zewnętrznych liści. Myjemy i kroimy w poprzek w drobne paseczki, zaczynąjąc od białej części. Dodajemy do miski z selerem.

  • Krok 3:

    Jabłko: myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Wykrawamy gniazda nasienne, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do warzyw.

  • Krok 4:

    Dip: w osobnym naczyniu mieszamy majonez z jogurtem, doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. Aby surówka z pora i selera była gotowa, mieszamy dip z innymi składnikami  Siekamy natkę pietruszki i posypujemy po wierzchu.

Porady

  • Aby dokładnie umyć pora, warto wcześniej naciąć go wzdłuż, by sprawdzić, czy w środku nie ma ziemi. Nacięty por płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą.
  • W powyższym przepisie warzywa są starte na tarce, ale seler możecie także pokroić w słupki lub skorzystać z pomocy malaksera.
  • Dip do surówki będzie lżejszy, jeśli zrobicie go z samym jogurtem. Aby był gęsty, warto użyć jogurtu greckiego.
  • Oprócz, lub zamiast, natki pietruszki do sałatki możecie dodać także świeży koperek.
  • Dzięki dodatkowi soku z cytryny jabłka i inne warzywa nie ciemnieją.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zdrowy posiłek z dodatkiem surówki z pora i selera

Dobrze zbilansowany posiłek powinien składać się z 2–3 grup produktów. Przygotowując zdrowe posiłki w domu, warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach:

  • ½ talerza powinny zajmować warzywa i owoce (z przewagą warzyw),
  • ¼ talerza mogą zająć produkty białkowe, takie jak mięso, ser, jajka lub warzywa strączkowe,
  • ¼ talerza pozostaje na produkty skrobiowe, np. zbożowe lub ziemniaki.

Surówka selerowo–porowa to doskonały kandydat na jeden z trzech komponentów zbilansowanego obiadu.

Różne surówki z selera i pora

Aby posiłek zawsze był ciekawy, podajemy inne pomysły na surówkę z pora i selera:

  • surówka z pora i selera naciowego – jest zdrowa, zielona i świetnie smakuje z dodatkiem świeżych listków kolendry,
  • surówka z pora i selera konserwowego – pokrojony w słupki seler ze słoika lub puszki doskonale sprawdza się na surówkę, gdy macie mniej czasu. Taki seler może być także świetną bazą do sałatek, np. warstwowych.

A także na podobne kompozycje:

  • surówka z pora i jabłka – to prosta kompozycja z dwóch składników, z lekkim dipem jogurtowym,
  • surówka z selera – w wersji z jabłkiem i orzechami włoskimi jest cennym źródłem witamin i magnezu,
  • surówka selerowa z rodzynkami – idealna dla osób, którym pasuje świeży i lekko słodki dodatek do obiadu.
  • surówka z selera, marchewki i jabłka – w tej wersji (bez pora) będzie nieco łagodniejsza, więc bardziej odpowiednia dla dzieci.

Surówka z pora i selera – wartości odżywcze

Por to warzywo lekkostrawne i dietetyczne – 100 g zawiera tylko 24 kcal. Nie znaczy to jednak, że nie dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Zawiera całe bogactwo witamin – C, A, E, B1, B2 czy PP. Jest także źródłem białka i żelaza.

Już w starożytności doceniano jego właściwości. Podobno rzymski cesarz Neron twierdził, że ugotowane pory połączone z oliwą wzmacniają głos, dlatego spożywał je w dużych ilościach przed wystąpieniami publicznymi.

Z kolei seler – zarówno korzeń, jak i seler naciowy – jest dobrym źródłem błonnika i potasu, który pozytywnie wpływa na pracę serca. Zawiera nawet mniej kcal niż por, bo w 100 g mieści się ich zaledwie 14. Ponadto wzbogaca organizm w witaminę A,C i K.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne