Popapraniec

Pyszne ciasto, wyśmienite dla wszystkich smakoszy deserów:):)

Dodany przez: agnieszka_streich

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
30 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 4 głosów)

Składniki

  • BISZKOPT:
  • 8 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki maku
  • 1/2 kisielu czerwonego( sypki)
  • 2 łyżki kakao
  • MASA:
  • 0,5 litra mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1/2 kostki margaryny
  • dżem z czarnej porzeczki
  • orzech włoskie
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie

  1. BISZKOPT:
  2. Jajka oddzielić od białek. Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem i na końcu olej- dobrze wymieszać i podzielić na 3 części. Do I części dodać 2 łyżki maku i wylać na wysmarowaną blachę. Do drugiej części dodać 1/2 kisielu czerwonego- wymieszać i wylać na I część. Do III części dodać 2 łyżki kakao - wymieszać i wylać na II część. Wkładamy gotowe ciasto do piekarnika i piec około 25 minut w piekarniku.
  3. MASA:
  4. połowę mleka zagotować z cukrem, a w drugiej połowie mleka wymieszać obie mąki. Mleko z mąką wlać do gotującego się mleka i wszystko dobrze wymieszać - ugotować budyń. Jak ostygnie wymieszac z margaryną.
  5. Biszkopt przekroić na pół i przełożyć masą budyniową (trochę masy odłożyć na wierzch). Na wierzchu placka posmarować budyniem z dżemem porzeczkowym, posypać orzechami. Na koniec polać polewą czekoladową.
deser biszkopt dżem porzeczkowy krem budyniowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze