Pomidory faszerowane oliwkami

Ocena:

4.48 (168)

  • 35 min.
  • dla 2 osób

Pomidory faszerowane - propozycja na lekki obiad lub pyszną kolację. Do farszu dodajemy oliwki, bakłażana, chrupiące orzeszki piniowe i parmezan. Całość doprawiamy sporą ilością ziół.

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 7–8 listków mięty
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • 1/2 bakłażana
  • cebula czerwona
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • po 2 łyżki oliwek czarnych i zielonych posiekanych + kilka całych do dekoracji
  • łyżka octu winnego
  • łyżeczka oregano
  • szczypta cynamonu
  • sól, pieprz
  • 3–4 łyżeczki pinioli uprażonych na suchej patelni
  • 2 łyżki startego parmezanu

Pomidory faszerowane oliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pomidory myjemy, odcinamy górę z szypułką, odkładamy. Miąższ wydrążamy, nie wyrzucamy, wnętrza osuszamy papierowym ręcznikiem, żeby nie puszczały soku.
  • Miętę i natkę siekamy, miąższ pomidorów i bakłażan kroimy w małą kostkę. Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy.
  • Bakłażana smażymy na oliwie, dodajemy cebulę z czosnkiem, smażymy 3 min. Dodajemy posiekane oliwki, wlewamy ocet, mieszamy, czekamy chwilę, aż odparuje. Dodajemy miąższ pomidorów, oregano, smażymy kolejną minutę.
  • Na koniec dodajemy miętę, natkę, cynamon, sól, pieprz, orzeszki i parmezan.
  • Pomidory nadziewamy ostudzonym farszem, możemy udekorować oliwkami i posypać parmezanem, pieczemy w temp. 180°C do czasu, aż wierzch się zapiecze, a pomidory lekko zmiękną
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2016
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne