Pomarańczowa zupa paprykowo-pomidorowa

Doskonała zupa krem z pomidorów i papryki, która najlepiej smakuje latem, gdy warzywa są pachnące, intensywne i aż słodkie.

Dodany przez: mojegotowanie

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

s

Składniki

  • 2 czerwone papryki
  • oliwa
  • 6 mięsistych, słodkich pomidorów
  • 4 marchewki
  • 4 pomidory suszone w oliwie
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 l bulionu drobiowego
  • sól, pieprz
  • suszone oregano i bazylia
  • 1/2 opakowania dowolnego makaronu do zup
  • parmezan

Przygotowanie

  1. Papryki smarujemy oliwą, opiekamy w piekarniku, aż skórka zacznie czernieć. Gorące wkładamy do foliowego woreczka, zamykamy i odkładamy, aż ostygnie; obieramy i czyścimy z pestek, kroimy w paski.
  2. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórę, usuwamy pestki. Obrane marchewki kroimy w kostkę, suszone pomidory – w paski, ząbki czosnku rozgniatamy nożem.
  3. Wszystkie składniki wkładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy powoli na małym ogniu, aż warzywa się rozpadną. Miksujemy na krem, przyprawiamy.
  4. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, skrapiamy oliwą, posypujemy parmezanem.
zupa pomidory zupa krem zupa pomidorowa krem z pomidorów
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze