Polewka albo inaczej - zupa z maślanki

Pożywna , regionalna zupa

Dodany przez: hoffija44

Polewka albo inaczej - zupa z maślanki

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • * 1l maślanki
  • * 2 łyżki stołowe z małą górką mąki pszennej
  • * sól do smaku
  • * 1,5 szklanki wody
  • * 2 łyżeczki masła
  • * 2 łyżki gęstej śmietany
  • *
  • * 8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • * smalec do smażenia , może być masło , może być wędzony boczek, szczypiorek , koperek , zielona pietruszka do posypania ( wg upodobań)

Przygotowanie

  1. Zagotować szklankę wody z dodatkiem soli , w pozostałej wodzie rozmieszać mąkę . Połączyć i stale mieszając gotować przez chwilę tak, aby mąka straciła swoją surowość.Następnie wlewać maślankę nie zapominając o mieszaniu. Jak wszystko ładnie się połączy potrzymać jeszcze garnek na ogniu do momentu otrzymania pożądanej temperatury zupy ( pamiętamy o mieszaniu ponieważ zupa ma tendencję do przypalania się). Odstawić z ognia . Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki , obrane ze skórki kroimy na talarki i smażymy na złoty kolor , solimy , posypujemy zieleniną. Wlewamy zupę na talerze , do każdego wkładamy na środek po łyżeczce masła i łyżce gęstej śmietany . Na deserowych talerzach podajemy smażone ziemniaki. Jemy zupę dobierając złote talarki. Smacznego!
obiad zupa ziemniaki post
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze