Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym

z warzywami na ciepłą kolację lub obiad.Polecam.

Dodany przez: buciol78

Polędwiczki wieprzowe w sosie serowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 300g. polędwiczki wieprzowej
  • 4 cienkie białe drobiowe kiełbaski
  • 200ml. bulionu
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 1 średni por (biała część)
  • 1 jedna pietruszka korzeń
  • 4 średnie ziemniaki
  • 100g. serka topionego złoty ementaler
  • 50g. śmietany 18%
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • zielona cebulka
  • 2 liście laurowe
  • sól,pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę kroimy w cienkie plasterki,lekko rozbijamy tłuczkiem.Solimy,pieprzymy,obtaczamy w mące pszennej i smażymy z obu stron na mocno rozgrzanej oliwie (przez krótką chwilę).Polędwiczki wyjmujemy z patelni i na tej samej oliwie podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę.Do cebuli dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę podsmażamy na średnim ogniu ok.10min często mieszając.W między czasie warzywa obieramy płuczemy i kroimy w drobną kosteczkę (oprócz ziemniaków.Ziemniaki kroimy w zapałki).Pokrojone warzywa dodajemy do kiełbasy,podsypujemy mąką,mieszamy,zalewamy bulionem,dodajemy serek,liść laurowy i dusimy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.Pod koniec duszenia dodajemy polędwiczki i śmietanę,doprawiamy do smaku.Gulasz porcjujemy na talerze posypujemy posiekaną zieloną cebulką.SMACZNEGO
ser mięso warzywa obiad kolacja polędwica
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze