Polędwiczki wieprzowe duszone w kurkach

Duszone polędwiczki wieprzowe w połączeniu z kurkami sprawią, że obiad będzie naprawdę wykwintny!

Dodany przez: Bahus1

Polędwiczki wieprzowe duszone w kurkach

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.57 z 14 głosów)

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 40 dag),
  • 20 dag kurek,
  • 200 ml rosołu (może być z kostki),
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku,
  • 2 łyżki tłuszczu do smażenia (najlepsze masło),
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie

  1. Mięso umyć. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić i popieprzyć. W rondlu rozgrzać tłuszcz. Obsmażyć na nim polędwiczki na złoty kolor (po 3 min z każdej strony). Mięso wyjąć i odłożyć w ciepłe miejsce. Kurki oczyścić, umyć, większe przekroić na pół. Osączyć na sicie. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Kurki wrzucić na tłuszcz po smażeniu mięsa. Smażyć mieszając przez ok. 4 min. Dodać cebulę. Smażyć dalej do jej zeszklenia. Dodać uprzednio obsmażone polędwiczki, podlać rosołem i dusić do miękkości mięsa. Zwykle wystarczy 20 min. W miarę ubytku płynu podlewać wodą. Gdy polędwiczki miękkie wyjąć je i pokroić w ukośne 5 cm plastry. Sos zagęścić mieszaniną mąki rozprowadzonej kilkoma łyżkami wody i śmietaną. Dodać koperek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zagotować (cały czas intensywnie mieszając). Polędwiczki ułożyć na talerzu. Polać sosem. Podawać z ziemniakami i gotowanymi warzywami (najlepiej gotowanymi na parze).
grzyby mięso polędwiczki obiad cebula śmietana kurki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze