Polędwiczki w sosie żurawinowym

bardzo pyszne i zdrowe danie

Dodany przez: barara

Polędwiczki w sosie żurawinowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4.33 z 3 głosów)

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 3 łyżki masła
  • cebula
  • 2 łyżki ziół/majeranku i rozmarynu/
  • szklanka rosołu z kurczaka
  • 2/3 szklanki żurawin
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Przygotowanie

  1. Polędwiczki umyć, przyprawić solą i pieprzem.Na patelnię wrzucić 1 łyżkę masła, roztopić i dodać polędwiczki.Smażyć ze wszystkich stron , aż się ładnie zarumienią.Patelnię z mięsem wstawić do piekarnika nagrzanego do tem.230 stopni i piec 15 minut.W tym czasie w małym naczyniu roztopić pozostałe masło.Dodać posiekaną w kostkę cebulę i zioła.Dusić ok.5 minut.Dodać rosól, ocet balsamiczny,żurawiny i mieszając podgrzewać jeszcze 3 minuty, aż żurawiny się rozpuszczą.Gotowe polędwiczki wyjąć z piekarnika, asos który powstał podczas ich pieczenia ,przelać do rondelka z żurawinami.Gotować 6 minut, aż zgęstnieje.Przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.Mięso pokroić na ukośne plastry, wyłożyć na talerze i polać sosem żurawinowym.
mięso polędwiczki wieprzowe obiad cebula żurawina rosół
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze