Polędwiczka z kurkami w sosie śmietanowym

Tym razem poledwiczka z kurkami w sosie śmietanowym.

Dodany przez: bernika

Polędwiczka z kurkami w sosie śmietanowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.88 z 8 głosów)

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa (u mnie jedna długa ok. 650g).
  • 4 łyzki masła.
  • 200g kurek.
  • mały kubek ok. 200ml smietany do sosów.
  • sól.
  • pieprz.
  • papryka czerwona.
  • rozmaryn.
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie

  1. Mięso opłukać, osuszyć, ponacinac ale nie do końca, oprószyć sola i pieprzem, papryką, w nacięcia włozyć po 1-2 plasterki czosnku. Przełozyć na patelnie z rozgrzanymi 2 łyżkami masła i obsmażyć ze wszystkich stron. Rozgrząc piekarnik na 180st. Włozyć mięso do żaroodpornego naczynia, wlac sos z patelnie ze smażenia na wierzchu mięsa rozsmarować resztę masła, w naciecia włozyć kawałki rozmarynu świezego. Niech sie piecze 40 min. Kurki umyc, oczyścic z paiasku osuszyć, Wrzucić na rozgrzne 2 łyzki masła. Smazyć mieszając, doprawic do smaku sola i pieprzem. Dodac śmietanę, chwilę poddusić, aż sos lekko odparuje. Polędwiczke pokroić w plastry polac sosem kurkowym, udekorowac rozmarynem lub kiełkami
grzyby mięso obiad kurki polędwiczka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze