Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami

W moim domu to obiedni delikates. Polecam na niedzielny posiłek w towarzystwie rodziny i gości.

Dodany przez: makowiec

Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

Składniki

  • - 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 600 g)
  • - 500 g pieczarek
  • - 200 g śmietanki 30%
  • - sól, pieprz
  • - 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Włączyć piekarnik na termoobieg i ustawić temp. 200 stopni. Polędwiczkę umyć, osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem, kłaść na rozgrzaną oliwę na patelni. Krótko obsmażyć (ok. 3 minuty). Polędwiczkę wyjąć, a do wytworzonego sosu na patelni dodać pokrojone w talarki pieczarki, posolić i dusić 10 minut.
  2. Polędwiczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obok niej ułożyć pieczarki. Całość zalać śmietanką. Przykryć pokrywką z naczynia i trzymać w piekarniku pół godziny w temp. 200 stopni, następnie zmniejszyć do 120 stopni i zostawić na 2 godziny.
  3. Po tym czasie naczynie wyjąć i pokroić mięso na plastry grubości 1,5 cm. Podawać z zieloną sałatą z sosem winegret i kluskami śląskimi polanymi sosem śmietanowo-pieczarkowym.
obiad pieczarki sałata polędwiczka wieprzowa KLUSKI ŚLĄSKIE
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze