Polędwiczka wieprzowa w 4 ziołach, z nutką wędzonej papryki

Polędwiczka w 4 ziołach o nucie wędzonej papryki.

Dodany przez: Vanek1

Polędwiczka wieprzowa w 4 ziołach, z nutką wędzonej papryki

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • Polędwiczka wieprzowa 300g,
  • Marynata:
  • 1 łyżka stołowa tymianku,
  • 1 łyżka stołowa oregano,
  • 1 łyżka stołowa cząmbru,
  • 1 łyżka stołowa majeranku,
  • 2 łyżki stołowe sproszkowanej wędzonej hiszpańskiej papryki,
  • 5 rozgniecionych jagód jałowca,
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego,
  • pół łyżeczki soli morskiej,
  • 2 pokrojone ząbki czosnku,
  • 2 łyżki stołowe czerwonego octu winnego,
  • 2 łyżki stołowe oliwy.

Przygotowanie

  1. 1) Polędwiczkę myjemy pod kranem z wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem,
  2. 2) Sporządzamy marynatę z wymienionych powyżej składników. Marynata powinna mieć
  3. konsystencję pasty,
  4. 3) Marynujemy przez około 15 godzin,
  5. 4) Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni przez godzinę. W połowie czasu pieczenia,
  6. obracamy polędwiczkę na drugą stronę.
  7. 5) Serwujemy z gotowanymi warzywami.
mięso obiad kolacja majeranek polędwiczka wieprzowa tymianek wędzona papryka cząber
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze