Polędwiczka wieprzowa

Smaczne, syte i estetyczne. W sam raz na niedzielny obiad.

Dodany przez: slawek.k78

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 duża polędwica wieprzowa
  • 1 duży pomidor
  • ok 15 dag roldady ustrzyckiej ( lub innego żółtego sera wędzonego)
  • sól
  • pieprz
  • 1 płaska łyżeczka bazylii
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę oczyścić z błony, pokroić w centymetrowej grubości plastry, lekko rozbić i przyprawić solą i pieprzem.
  2. Pomidora i ser pokroić w plastry w takiej ilości aby odpowiadały plastrom polędwiczek. Plastry pomidorowa obsypujemy z jednej strony solą, pieprzem, oregano i bazylią.
  3. Polędwiczki smażyny na oleju około 3 minuty. Przewracamy je na drugą stronę. Na każdą z polędwiczek kładziemy przygotwany wcześniej plaster pomidora i plaster sera. Przykrywamy pokrywką i smażymy do momentu aż ser zacznie się rozpuszczać.
ser mięso obiad pomidor polędwica
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze