Polędwica dzięki swej delikatności doskonale komponuje się z różnymi smakami.
Składniki:
------------------------------------
600 g polędwicy wieprzowej
200 g pieczarek ( pokroić w ćwiartki )
4 szalotki lub 1 duża cebula ( pokroić w piórka )
4 duże ząbki czosnku ( pokroić w plastry )
---------------------------
SKŁADNIKI NA SOS
1 szklanka bulionu wołowego
2 łyżki oliwy z oliwek
50 ml śmietany 18%
2 łyżki przecieru pomidorowego
⅓ łyżeczki ostrej papryki
⅓ łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
2 łyżki musztardy dijon
przyprawy: sól / pieprz
-----------------------------
Polędwica wieprzowa z pieczarkami w rękawie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
► Polędwicę oczyścić z błon, ścięgien i tłuszczu, umyć i papierowym ręcznikiem osuszyć.
► W szklanym naczyniu połączyć składniki na sos: bulion wołowy, oliwę z oliwek, śmietanę, musztardę, przecier pomidorowy, sol, pieprz, curry i papryki. Starannie wymieszać.
► Polędwicę włożyć w rękaw do pieczenia i obłożyć: szalotką, czosnkiem, pieczarkami i polać przygotowanym sosem. Koniec rękawa związać i kilka razy potrząsnąć.
► Rękaw z zawartoscią ułożyć na dnie naczynia do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 45 minut w 170C / Termoobieg /.
► Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, rozciąć rękaw ( uwaga !! gorąca para ), wyjąć polędwicę, pokroić na plastry, polać powstałym sosem i od razu podawać.