Pole Ryżowe

Świetne danie na każdą okazje.

Dodany przez: anetas

Pole Ryżowe

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 4 torebki surowego ryżu
  • 1 kg surowych pieczarek
  • 4 cebule
  • 1,5kg skżydełek lub piersi z kurczaka
  • Zalewa;
  • 4 szklanki wody
  • duży koncentrat pomidorowy
  • 2 kostki rosołowe
  • pół kostki margaryny
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie

  1. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Cebule obieramy i też kroimy w plastry. Mięso z kurczaka myjemy i przyprawiamy według gustu( jeśli jest to pierś to kroimy ją w kostkę). Składniki zalewy wżócic do garka i zagrzać żeby się połączyły. Bieżemy blaszke średniej wielkości wykładamy ją folią , na spód wysypujemy ryż, potem pokrojone w plasterki pieczarkia następnie cebule. Wszystko zalewamy zalewą i na to dopiero układamy mięso. Wieszch możemy posypaś startym żółtym serem. Całość wstawiamy do piekarnika na 1-1,5 godziny i zapiekamy w temperaturze 150-180 stopni. Przed wyjęciem z piekarnika należy sprawdzić czy ryż jest miękki.
kurczak ser obiad ryż
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze