Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 1 godzina Porcja: 460 kcal
Składniki:
1 kg ziemniaków
5 cebul
2 puszki anchois (ok. 5 dag)
25 dag mortadeli
1/2 l śmietany
2–3 łyżki tartej bułki
łyżka masła
łyżka Przyprawy do dań z ziemniaków KAMIS
sól, biały pieprz
Pokusa janssona - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w słupki, posypać przyprawą.
Anchois osączyć, posiekać (zalewę zachować). Cebule obrać, pokroić w krążki. Mortadelę pokroić na plasterki.
W naczyniu do zapiekania układać na przemian ziemniaki, cebulę, mortadelę i anchois. Oprószyć solą i pieprzem, skropić zalewą, polać śmietaną, posypać bułką tartą, obłożyć wiórkami masła. Przykryć i piec godzinę w temp. 200°C.