Pokusa Janssona

Ocena:

4.51 (195)

  • 25 min.
  • dla 6 osób

Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 1 godzina Porcja: 460 kcal

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 cebul
  • 2 puszki anchois (ok. 5 dag)
  • 25 dag mortadeli
  • 1/2 l śmietany
  • 2–3 łyżki tartej bułki
  • łyżka masła
  • łyżka Przyprawy do dań z ziemniaków KAMIS
  • sól, biały pieprz

Pokusa janssona - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w słupki, posypać przyprawą.
  • Anchois osączyć, posiekać (zalewę zachować). Cebule obrać, pokroić w krążki. Mortadelę pokroić na plasterki.
  • W naczyniu do zapiekania układać na przemian ziemniaki, cebulę, mortadelę i anchois. Oprószyć solą i pieprzem, skropić zalewą, polać śmietaną, posypać bułką tartą, obłożyć wiórkami masła. Przykryć i piec godzinę w temp. 200°C.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne