231213PortretyBurda-MK31996 Ewa Niepytalska Artur Rogalski

Kotlety z kaszy jęczmiennej

Ocena:

4.21 (240)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kotlety z kaszy jęczmiennej to pyszna bezmięsna propozycja na posiłek pełen białka i błonnika. Z kilku prostych składników powstaną sycące kulki, które można podać na obiad lub lekki lunch, a nawet przygotować w formie wegetariańskiego burgera. Świetnie smakują z mizerią lub surówką z kapusty i sosem pieczarkowym. Podpowiadamy, jak zrobić nietypowe, ale bardzo łatwe kotleciki z kaszy jęczmiennej. 

Składniki:

  • kasza jęczmienna  400 g

  • jajka  1 szt.

  • cebula  1 szt.

  • olej  100 ml

  • sól  2 szczypty

  • pieprz  1 szczypta

  • bułka tarta  100 g

Kotlety z kaszy jęczmiennej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Umieszczamy kaszę jęczmienną (perłową lub łamaną, taką jak do tradycyjnego krupniku) na sitku i przelewamy ją pod kranem. Płuczemy ją, aż woda nie będzie już mętna. Gotujemy na małej mocy palnika przez około 15 minut ze szczyptą soli. Studzimy. Dobrze jest użyć takich proporcji, żeby ziarenka wchłonęły cały płyn – będzie to mniej więcej 500 ml wody na szklankę kaszy. 

    kotlety z kaszy jęczmiennej - gotowanie kaszy
  • Krok 2:

    Obieramy cebulę i kroimy ją w kosteczkę. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju (30 ml) lub na maśle klarowanym, aż stanie się złocista. Ugotowane i wystudzone ziarenka przekładamy do dużej miski. Przygotowujemy pozostałe składniki na kotleciki z kaszy jęczmiennej, czyli jedno duże jajko, bułkę tartą i przyprawy.  

    kotlety z kaszy jęczmiennej - przygotowanie składników
  • Krok 3:

    Łączymy kaszę z podsmażoną cebulką i jajkiem. Dodajemy 30 g bułki tartej oraz sól i pieprz. Sprawdzą się też takie przyprawy jak wędzona papryka lub gałka muszkatołowa. Jeśli chcemy nieco urozmaicić podstawowy przepis, świetnie będą smakowały na przykład kotlety z kaszy jęczmiennej i warzyw takich jak marchewka, por i cukinia. Pyszne danie powstanie również z dodatkiem podsmażonych i posiekanych pieczarek. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. 

    kotlety z kaszy jęczemiennej - mieszanie masy
  • Krok 4:

    Formujemy kaszę z dodatkami w dłoniach, na kształt klasycznych kotletów mielonych. Polecamy robić to w rękawiczkach. Dzięki temu masa nie będzie kleić się do skóry i powstaną ładne, zwarte, foremne placki z kaszy jęczmiennej. Wysypujemy pozostałą bułkę tartą na płaski talerz. Obtaczamy w niej kotleciki.  

    kotlety z kaszy jęczmiennej - formowanie kotletów
  • Krok 5:

    Rozgrzewamy olej na dużej patelni z grubym dnem. Warto sprawdzić, czy jest wystarczająco gorący, wrzucając do niego odrobinę panierki. Jeśli od razu zacznie skwierczeć, możemy smażyć kotlety. Ostrożnie wkładamy je na tłuszcz, najlepiej za pomocą żaroodpornych szczypców. Smażymy z obu stron na rumiano.

    kotlety z kaszy jęczmiennej - smażenie
  • Krok 6:

    Kotleciki z kaszy jęczmiennej serwujemy na gorąco, z dowolną surówką lub lekką sałatką. Sprawdzi się na przykład mizeria lub coleslaw. Pasuje do nich również sos pieczarkowy i zasmażana kapusta. Warto udekorować je przed podaniem natką pietruszki lub koperkiem. Nadają się do odgrzewania – na patelni lub w piekarniku – dlatego można przyrządzić ich więcej za jednym razem. Polecamy też wykorzystać je do domowych, bezmięsnych burgerów. 

    kotlety z kaszy jęczmiennej - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne