Płotki w zalewie

Dla miłośników ryb w occie.

Dodany przez: Literat

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Składniki:
  • 1kg niewielkiej płoci
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, mąka
  • Zalewa:
  • 3/4 szklanki octu
  • 2 i 1/4 szklanki wody
  • 9 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 6 łyżeczek cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 12 łyżek oleju
  • 1/2 kg cebuli pokrojona w paski

Przygotowanie

  1. Płocie oskrobać i wypatroszyć, umyć, posolić obtoczyć w mące i obsmażyć na złoto na tłuszczu.
  2. Przełożyć do kamiennego garnka. Składniki zalewy połączyć i zagotować. Zalać nią wcześniej ułożone w garnku ryby. Przykryć i odczekać kilka dni przed spożyciem.
ryby ryba płoć
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze