Plesniak

Klasyk wsrod ciast.

Dodany przez: sarenka

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
13 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

Składniki

  • - 2 i 1/2(do 2/3) szklanki maki pszennej (obj. szkl. 250ml),
  • - kostka margaryny (250g),
  • - 4 jaja,
  • - 3 lyzki soku z cytryny,
  • - 2 lyzki gorzkiego kakao,
  • - 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia,
  • - 2-3 czubate lyzki cukru do ciasta,
  • - niewielki sloiczek dzemu, kwaskowatego np z porzeczek lub sliwek,
  • - 3/4 szklanki cukru do piany z bialek,
  • - 2 lyzki jogurtu naturalnego lub smietany,
  • - 8g cukru wanilinowego,
  • - szczypta soli,
  • - papier do pieczenia lub tluszcz i maka do formy.

Przygotowanie

  1. Make przesiac z proszkiem do pieczenia, bialka oddzielic od zóltek. Do miski z maka i proszkiem, dodac miekka, posiekana margaryne, zóltka, cukry, jogurt i reka dobrze wyrobic gladka mase. Ciasto podzielic na 3 równe czesci. Do jednej czesci dodac kakao i dobrze wymieszac ( do jednej z jasnych czesci mozna dodac troche soku z cytryny), z wszystkich czesci ciasta uformowac jajoksztaltne ciasto i wlozyc do zamrazalnika na ok 30-40 minut. Bialka ubic na sztywno, ze szczypta soli, nastepnie dodac cukier, ponownie ubic na sztywno i na koniec, miksujac, dodac sok z cytryny (dzieki temu wilgotna beza, czyli ''plesn'' nie oklapnie i powinna byc okazala). Forme do pieczenia (mozna w tortownicy, o srednicy nieco wiekszej niz 26cm) wylozyc papierem do pieczenia, lub posmarowac tluszczem i posypac maka. Wyjac jasne ciasto z zamrazalnika i starkowac na tarce o duzych oczkach, najlepiej bezposrednio do formy. Rozlozyc równo starkowane ciasto, na powierzchni formy. Nastepnie kladziemy warstwe dzemu, potem kolejna warstwa starkowanego ciasta (obojetnie czy jasna, czy ciemna), na to warstwa piany z bialek i na wierzch, ostatnia warstwa starkowanego ciasta. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkladamy ciasto. Pieczemy 50-60 minut, w 190 stopniach, kontrolujac temerature pieczenia.
deser pleśniak skubaniec kwasny dzem
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze