Plendze

... czyli poznańskie placki ziemniaczane

Dodany przez: nikolaxxxx

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 6 ziemniaków
  • 1 mała cebulka
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól do smaku
  • cukier do posypania
  • olej do smażenia
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce ( u mnie na maszynce ). Dajemy do miski i odciskamy nadmiar wody. Dodajemy sok z cytryny (żeby ziemniaki nie ściemniały) i mieszamy.
  2. Do przetartych ziemniaków dodajemy mąkę, całe jajka, cebulkę pokrojoną w kostkę, majeranek i sól do smaku. Wszystko dokładnie razem wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje masy ziemniaczanej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło posypane cukrem.
warzywa obiad przekąska kolacja deser wegetariańska ziemniaki placki ziemniaczane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze

Podobne przepisy