Placuszki z zielonymi warzywami

Przygotowanie: 20 minut Smażenie: 8–10 minut Porcja: 315 kcal Składniki na 4 porcje

PlackiNaleśniki

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
315.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 157 głosów)

Składniki:

  • 15 dag zielonej fasolki
  • 20 dag groszku cukrowego
  • 20 dag wyłuskanego bobu
  • garść kiełków soi
  • 25 dag ziemniaków
  • olej do smażenia
  • łyżka jasnego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • listki z pęczka kolendry
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Fasolkę i groszek gotować po 5 minut kolejno jedne po drugich w osolonym wrzątku. Wyjąć, natychmiast zahartować w zimnej wodzie i osączyć.
  • Ocet winny wymieszać ze szczyptą soli, świeżo mielonym pieprzem oraz oliwą. Sosem zalać warzywa i kiełki, dodać listki kolendry, wymieszać.
  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć, przyprawić solą i pieprzem.
  • Z masy uformować małe cienkie placki i usmażyć je na rozgrzanym oleju, z obu stron. Podawać przekładane warstwą zielonych warzyw.

Kalorie: 315.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy