Placuszki z cukinii z szynką i cebulą

Bardzo smaczne placuszki z cukinii.

Dodany przez: Anullka

Placuszki z cukinii z szynką i cebulą

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.45 z 11 głosów)

Składniki

  • 2 młode cukinie (ok. 500g)
  • 1 cebula
  • 1 duże jajko lub 2 małe
  • 5 plasterków szynki babuni
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Cukinie umyć i wytrzeć, ściąć końce. Zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach razem ze skórką. Jeśli cukinia puści zbyt dużo soku, odcisnąć. Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz, wymieszać.
  2. Szynkę i cebule drobno pokroić, chwilę podsmażać na łyżce oleju. Przestudzić, dodać do masy i dokładnie wymieszać.
  3. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor (kładziemy 2 łyżki ciasta na jeden placuszek).
  4. Gotowe placuszki odsączyć na ręczniku papierowym.
  5. Podawać z jogurtem lub słonym twarożkiem.
  6. Smacznego.
przyprawy warzywa obiad przekąska cukinia Placki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze