Placki ziemniaczne " ser z szynką"

Ocena:

4.45 (166)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Idealnie smakują z sosem czosnkowym lub pomidorowym

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 150 dag startego sera żółtego
  • 100 dag szynki w kostce ( starta na tartce o dużych oczkach lub pokrojona drobniutko)
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanka maki
  • sól , pieprz , chili

Placki ziemniaczne " ser z szynką" - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy , myjemy - zcieramy na tartce.
  • Do masy ziemniaczanej dodajemy startą cebulę ser oraz szynkę.
  • Mieszamy razem.
  • Odlewamy nadmiar wody.
  • Wbijamy jajko , wsypujemy mąkę oraz przyprawy.
  • Mieszamy jeszcze raz dokładnie.
  • Smażymy placki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne