Placki Tortilla

Placki na tortillę to bardzo prosta sprawa - wypróbuj przepis.

Dodany przez:

Placki Tortilla

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.44 z 36 głosów)

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • woda

Przygotowanie

  1. Zagnieść ciasto z dodatkiem wody takie jak na makaron czy na pierogi. Trudno tu określić ilośc wody ponieważ zależy to od suchości i rodzaju mąki. Nie za twarde ale i nie za miękkie. Podzielić na 5 części i cienko rozwałkować.
  2. Smażyć na suchej patelni z obu stron, aż pojawią się bąble . Nie przypalić, mozna odwracac kilkakrotnie. Po usmażeniu włożyć do garnka i przykryć pokrywką.

Wskazówki

Wypróbuj też przepis na quesadille z tatarem wołowym

Komentarz redakcji

Placki tortilla pochodzące z kuchni meksykańskiej (w odróżnieniu od hiszpańskiej, w stylu omlet) świetnie nadają się do nadziewania warzywami, mięsem, serami. Łatwo je wygodnie zawinąć i zabrać jako danie na wynos. Placki często się kupuje, ale łatwo przyrządzić je samodzielnie w domu - przyda się odrobina wprawy w wałkowaniu ciasta i smażeniu. Przepis na tortille jest prosty, a lista składników krótka - mąka pszenna lub kukurydziana, woda, olej, sól.
przekąska tortilla Placki mąka smażenie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze