Placki po rosyjsku

Ocena:

4.47 (174)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
Smaczny obiadek

Składniki:

  • Ok. 1kg ziemniaków
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • jajko
  • mąka (ok. pół szklanki)
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • olej

Placki po rosyjsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce( tak jak do placków ziemniaczanych), dodać 1 jajko, mąkę, sól( do smaku).
  • Cebulę zetrzeć na tarce bądź pokroić w drobną kosteczkę i dodać do mięsa mielonego, przyprawić do smaku.Wyrobić na gładką masę i uformować okrągłe placuszki( nie za grube).
  • Na rozgrzany olej nakładamy dwie łyżki ciasta ziemniaczanego i na to jeden placuszek z mięsa, przykrywamy go kolejną łyżką ciasta ziemniaczanego.
  • Dokładanie tak sama jak przy plackach ziemniaczanych, tylko w środek dodajemy mięsko.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne