Ciasto ze śliwkami na oleju

Ocena:

4.13 (284)

  • 60 min.
  • dla 6 osób

Ciasto ze śliwkami na oleju to najprostszy wypiek z użyciem owoców jesieni. Można dodać do niego kruszonkę lub polać lukrem. Jest szybkie w przygotowaniu, dlatego ciasto śliwkowe na oleju często pojawia się na stole - można też użyć mrożonych śliwek, więc ciastem cieszyć się będziemy cały rok. Zobacz jak zrobić szybkie ciasto ze śliwkami na oleju. 

Składniki:

  • jajka  4 szt.

  • mąka tortowa  480 g

  • olej  170 ml

  • cukier  220 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • śliwki  500 g

  • cukier puder  30 g

Ciasto ze śliwkami na oleju - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jak zrobić ciasto ze śliwkami na oleju? To proste. Do większej miski lub misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy mikserem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy razem z proszkiem do pieczenia do jajecznej masy. Wlewamy olej i całość dokładnie mieszamy.

    Ciasto mikser
  • Krok 2:

    Ciasto wylewamy na okrągłą formę o średnicy 26 cm - najlepiej wysmarowaną odrobiną masła lub wyłożoną papierem do pieczenia. Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na połówki. Układamy owoce na cieście. Pieczemy 45 minut w  temperaturze 175 stopni C. Gotowe ciasto ze śliwkami na oleju posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.

    Śliwki

Porady

  • Ciasto ze śliwkami na oleju to dobry wybór dla osób, które lubią ciasta, ale nie lubią siedzieć długo w kuchni. Placek ze śliwkami na oleju z powyższego przepisu zrobić w kilka minut. 
  • W sezonie letnim i jesiennym możesz przygotować ciasto ucierane ze siwkami, ale możesz także wymienić owoce na swoje ulubione. Polecamy morele, borówki amerykańskie oraz polskie soczyste jabłka. 
  • Ciasto ze śliwkami możesz podać jeszcze ciepłe lub już wystudzone z lodami waniliowymi, sosem czekoladowym lub bitą śmietaną.
  • Gotowe ciasto ze śliwkami możesz polać lukrem, posypać cukrem pudrem lub przed pieczeniem posypać kruszonką.
  • Ciasto ze śliwkami możesz wzbogacić dodając do śliwek wcześniej uprażone płatki migdałowe. 
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kruche ciasto ze śliwkami 

Przepisów na placki ze śliwkami jest wiele. Najczęściej spotykane są dwa rodzaje ciasta ze śliwkami. Pierwszy to ciasto ucierane ze śliwkami na oleju, drugi to kruche ciasto ze śliwkami. Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami? Składniki na blaszkę o wymiarach 36x24 cm. 3 szklanki mąki krupczatki mieszamy z 2 łyżkami proszku do pieczenia, szczyptą soli i 3 łyżkami cukru. Dodajemy 3 żółtka oraz pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Blaszkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Tak przygotowana blaszkę wkładamy ciastem. Przebijamy ciasto widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników ciasta kruchego ze śliwkami. Śliwki około 30-35 sztuk (najlepiej węgierki) myjemy z zimnej wodzie, osuszamy, kroimy na połowę i wyjmujemy pestkę. Tak przygotowane śliwki wykładamy na ciasto skórą w dół (jeśli lubisz słodkie wypieki możesz posypać śliwki cukrem). Posypujemy kruszonką i pieczemy przez około 35 minut w 170 stopniach. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia i okruszamy cukrem pudrem. 

Jak zrobić kruszonkę do placka ze śliwkami? 

Przygotowanie kruszonki jest bardzo proste: wsyp do miski 1 szklankę mąki, 5 łyżek cukru, jedno żółtko oraz szczyptę soli i wymieszaj. Następnie pokrój w kostkę 1/3 kostki zimnego masła. Wszystko wymieszaj i rozetrzyj w palcach tak, aby nie zlepić ciasta. Posyp kruszonkę przygotowane wcześnie ciasto ze śliwkami i włóż do piekarnika. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne